contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Despre Rata Copata, Varza Cu Mere Si Galuste De Cartofi...

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Am mai facut si postat rate coapte, galuste de cartofi, varza cu mere, dar de-a lungul anilor mai schimbat una alta, si pentru ca aceste mici modificari îmi plac mai mult, actualizez ideile. 

 

Am avut o rata minunata! Galbena, nu prea dolofana si taaare frumos mirositoare. A cam avut pene si tuleie, de am pensat la ea pîna mi-au sarit capacele, am mai si pîrlit din ele cu mini-arzatorul. Am curatat-o si eu cum am putut, ca taranu' nu prea si-a dar silinta :D 

  

Am sarat-o si piperat-o pe interior, apoi am umplut-o cu sferuri de pere, pe care doar le-am spalat si despicat în patru. Nu le-am îndepartat nici casuta de sîmburi, nici macar codita. De la Jamie Oliver cetire - fructele cu tot cu sîmburi si codite sînt mici detalii, care dau rezultate mari, cînd e vorba de arome. C-o fi sau ca n-o fi, eu am facut asa si mi-a placut foarte mult. Am mai umplut eu rate cu portocale, mere, amestecuri de legume si fructe, dar ca asta cu pere, nu a fost niciuna. Carnea a avut o aroma speciala. 
Pe exterior am condimentat-o cu condimente mojarite - chili, cuisor, sare si piper. Am pus-o într-un vas cu o cana de vin alb. E foarte bun si cu rosu, dar ala coloreaza rata mai vinetiu - e doar chestie de aspect. La jumatatea timpului de copt (se calculeaza cel putin o ora si ceva pro kilogram de rata, plus ca depinde si de provenienta) am adaugat pe lînga: o rosie, un ardei rosu, un buchetel de patrunjel cu tot cu cozi, nu doar frunzele, ceapa violet, 2 tije de telina - toate taiate în bucati mari. 

  

Cînd am considerat ca rata ar fi cam gata, am scos-o putin deoparte/cîteva minute, am strecurat legumele si le-am adaugat în alt vas, am decantat/separat gasimea de zeama lasata de carne si legume. Zeama am turnat-o la legume, iar grasimea înapoi în vasul în care am copt rata. Am transferat si rata înapoi în vasul cu grasime, am acoperit cu capac si am lasat-o în cuptorul cald pîna m-am ocupat de sos si galustele de cartofi care erau deja pregatite de fiert. 


   

Sosul doar l-am facut piure cu mixerul vertical, iar galustele le-am fiert 10 minute în apa cu sare. 
Dupa ce transformati continutul vasului în piure, daca doritiun sos mai fin, 
îl puteti trece printr-o sita fina. 

 

Reteta galustelor - Ingrediente pentru 6-8 bucati: 
  • 300 g cartofi decojiti fierti, pe abur cel mai bine 
  • 240 g cartofi decojiti cruzi, dati pe razatoare fina 
  • 2 galbenusuri 50-60 g amidon de cartofi ( sau faina ) 
  • sare 
  • piper 
  • nucsoara 

Cartofii fierti pe abur se lasa pîna la racirea completa, apoi se dau prin presa de cartofi. Cartofii cruzi se dau pe razatoarea fina-fina, se storc bine, se amesteca cu cei fierti, se adauga galbenusurile si amidonul, se sareaza, pipereaza si se adauga nuscoara razuita fin dupa gust. Cu mîinile înfainate (daca va ajuta) se formeaza din acest aluat bile de 5 cm. Se fierb în apa cu sare care nu clocoteste decît foaaarte usor, circa 10-15 minute. Eu fac mereu mai multe :D 

Se poate înlocui amidonul cu faina, vine ceva mai putina... sau se poate adauga si o lingura de gris... se pot umple cu diverse, ceapa prajita, pesto, costita rumenita, crutoane aromate... 

Varza am pregatit-o o zi înainte. Reteta este aproape identica cu asta, doar ca am renuntat la unt, am folosit doar ulei si am adaugat vin rosu fiert cu mirodenii. De data asta, am adaugat merele a doua zi, cînd am reîncalzit-o si tras înca un clocot, atît cît sa înmoaie merele, dar sa ramîna cubuletele întregi. Îi da verzei o nota mai proaspata, mai parfumata. Noua ne-a placut asa mai mult, decît cînd merele sînt foarte moi. 

 

Un deliciu!