Despre Prajituri Si Blaturi
articol scris de mayas-esprit.blogspo blog mayas-esprit.blogspot.com
Sfaturi marunte,pot fi de mare ajutor,atunci cînd vrem blaturi si prajituri reusite.
Nu totdeauna le punem în aplicatie,mai ales de cînd tehnologia avansata ne daruieste fel de fel de roboti de bucatarie în care aruncam toate ingredintele si ne iese un blat sau o prajitura acceptabila.
Cteodata însa, poate facem ceva mai deosebit,clasic,unde masuratorile si anumite "reguli" au o importanta,si atunci aceste sfaturi ne vor fi de ajutor.
- În primul rînd,este bine de stiut ca toate ingredientele care vin folosite la o prajitura,trebuie sa aibe aceeasi temperatura,ceeace înseamna ca ar trebi scoase pe masa de lucru cu o jumatate de ora înainte de a fi prelucrate.
- Înainte de a începe,masuram sau cîntarim toate ingredientele,ungem tava cu unt,o tapetam cu faina,sau cu hîrtie de copt.Asta depinde de cum cere reteta,sau în functie de preferintele fiecaruia.
- Pentru o prajitura buna,folositi ingrediente proaspete si de buna calitate.
- Blatul creste uniform,daca praful de copt este bine amestecat cu faina.Cernute împreuna ar fi si mai bine.
- Daca reteta prevede cacao în blat,amestecati-o cu restul ingredientelor uscate ca faina,amidonul si praful de copt.
- Pentru un blat super pufos,este bine ca faina sa fie cîntarita dupa ce a fost cernuta.
- Un alt lucru bun (în general) pentru o reusita,este respectarea cantitatilor ingredientelor.
- Blatul va fi uscat,aspru si dens,daca se adauga mai multa faina decît cantitatea indicata în reteta.
- Un blat usor si pufos,se obtine daca înlocuiti o jumatate sau cel putin o treime din cantitatea de faina,cu amidon de porumb.
- Daca reteta prevede bicarbonat într-o prajitura/blat,acesta trebuie stins cu putina zeama de lamîie,sau otet.În caz contrar,gustul bicarbonatului va da un miros si o aroma neplacuta prajiturii.
- Amoniacul alimentar,este bine sa-l dizolvati în una-doua linguri de lapte.
- Blatul se va lasa,daca nu va contine cantitatea necesara de faina.
- Daca nu se coace bine,ori contine prea multa grasime,ori nu ati pus destul zahar.
- Prajiturile sau blaturile,au o consistenta mai frumoasa,daca sînt coapte în tavi normale de tabla sau inox.În cele emailate,se poate întîmpla sa ramîna mai necoapte pe fundul tavii.
- La o prajitura fina,cel mai indicat este ca tava sa fie unsa cu un strat subtire de unt,si tapetata cu un strat fin de faina.
De multe ori,ordinea ingredientelor este importanta.
- Daca o reteta prevede unt în blat,este bine ca acesta sa se frece bine cu zaharul mai întîi.
- Daca untul nu se freaca bine cu zaharul,adaugati cu încredere 2 liguri de lapte caldut.Se omogenizeaza mult mai repede,si devine rapid spumos.
- Galbenusurile,se adauga în general dupa ce untul a fost frecat cu zaharul,unul cîte unul,amestecînd/mixînd continuu.
- Apoi urmeaza faina amestecata cu restul ingredientelor uscate ca amidonul,praful de copt,cacaoa si mirodeniile ca:vanilie,coaja de citrice,arome lichide...etc.
- În finala,se încorporeaza usor albusurile batute spuma,cu un praf de sare.
- Dupa ce ati amestecat spuma de albusuri,nu bateti cu paleta cu care ati amestecat,de marginea tavii !!! :D
- Daca reteta prevede întîi frecarea galbenusurilor cu zahar,le frecati/mixati bine,pîna devin albicioase,si nu se mai simt cristalele de zahar.
- Din cauza ca nu toate cuptoarele coc la fel,chiar si la aceeasi temperatura,este bine ca prajitura sa fie tinuta cel putin în primele 5-10 minute sub observatie...pentru a regla focul potrivit,în cazul în care vi se pare ca se coace prea repede,sau în alte cazuri,puteti acoperi blatul/prajitura cu o fîsie de foloie de aluminiu.
- Usa de la cuptor,este indicat sa ramîna închisa pe tot parcursul coacerii.La blaturi pretentioase si fine,încercati cel putin în primele 10 minute sa nu deschideti usa.daca totusi este neaparat nevoie sa o faceti,o deschideti doar pentru foarte scurt timp,si o închideti cu grija.
Procesul de coacere al unei prajituri/blat,se desfasoara cam asa:
-în prima faza,blatul se ridica,creste
-în cea de-a doua faza,blatul începe a se rumeni usor deasupra sub forma de pete
-în faza a treia,blatul se rumeneste uniform pe toata suprafata
-în ultima faza,blatul se aseaza si se dezlipeste usor de pe marginea tavii
Alte sfaturi
- Cînd scoateti un chec din cuptor,este bine sa lasati cîteva minute sa sa se odihneasca pe un prosop umed,dupa care îl rasturnati usor.
- Prajiturelele uscate ca biscuiti,fursecuri,nu se pastreaza în aceeasi doza de metal împreuna cu prajituri cu crema,checuri,sau alte prajituri mai moi.
- Prajiturile mai moi,se pastreaza într-o cutie în care ati pus si un sfert de mar.Chiar si taiate,nu se vor mai usca.La racoare,se pastreaza proaspete chiar si 5-6 zile.
Cum mai îmi amintesc cîte ceva,voi completa!