contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Despre Dieta In 2013

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Pe principiul “Am facut-o si pe asta”, in 2012 am dat jos 20 de kg cu dieta Dukan. Slabirea a durat vreo sapte luni dupa care am intrat in faza de consolidare in care teoretic sunt si acum. Zic teoretic pentru ca de vreo luna doua mananc normal. Normal respect inca regulile generale, in sensul ca o zi pe saptamana tin zi de proteine,   portia de fructe incerc sa o mananc la micul dejun, incerc sa beau doi litri de apa pe zi. N-am mai pus la loc kilutele dar acum de sarbatori am cam abuzat de carbohidrati si cred ca in urmatoarea perioada se va vedea. Asa ca dupa sfantul Ion, vreau sa tin cateva zile de atac dupa care sa fiu foarte atenta la ce mananc, in sensul cavreau sa-mi reajustez pe viata stilul de a manca. Ideea este ca vreau sa pun pe masa familiei alimente nutritive si sanatoase si cat mai putine asa numite calorii goale. In primul rand, vreau sa ma reapuc de tinut post in zilele hotarate: miercuri si vineri, fructe sa mananc dimineata, sa nu mananc dupa sase seara, sa fac si nitel sport daca timpul si familia mi-o va ingadui.
Acum despre dieta Dukan: am tot auzit tot felul de lucruri in ultima vreme, cum a ajuns nu stiu care in spital ca tinea dieta, ca nu stiu care se simte lesinata…Eu la drept vorbind m-am simtit foarte bine, n-am fost nici lesinata, nici infometata. Unul din principiile dietei este ca nu trebuie sa te infometezi, ci dimpotriva trebuie sa mananci cat poti dar doar din alimentele aprobate. In al doilea rand, trebuie sa iei vitamine caci mai ales in prima faza sunt destul de multe dezechilibre alimentare. Normal mie una mi-a fost usor si pentru ca nativ asta este stilul meu de a manca, cand eram in liceu mancam aproape exclusiv proteine, nu prea ma omoram nici dupa fructe, dupa legume nu mai spun. In facultate, mi-am zis ca nu e bine si am inceput sa ma fortez sa mananc legume variate si fructe incat am ajuns ca acum, cand nu le mananc (la faza de atac de pilda) sa-mi lipseasca. Bine ca dupa vreo sase luni de dieta pana si o carnivora inraita ca mine incepuse sa fie satula de atata carne, nici branza de nici un fel nu ma mai tenta si incepusem sa salivez la …..alune, seminte si alte chestii dupa care in general nu ma prea omoram inainte, mai ales ca daca le manac cu pofta de obicei fac si o frumusete de criza la fiere…..Apropo stiati ca daca inmuiati semintele in apa pentru o noapte, are loc nu stiu ce proces chimic in ele si nu mai sunt grele la stomac? Probat de mine.
Anyway, am o cunostinta, am tinut dieta in acelasi timp, si ea a slabit foarte frumos dar jura ca atunci cand se termina, se face vegetariana caci de felul ei nu prea se omora nici inainte cu carnea, acum e supra saturata. O inteleg caci asa patisem si eu cand am tinut dieta South Beach, acolo e voie doar piept de pui ( fara copane, favoritele mele), eu detest pieptul de pui, dupa doua saptamani de dieta, nu mai puteam sa inghit nici o bucatica de piept. De aici o concluzie: e bine sa-ti alegi o dieta in care sa fie admise alimente preferate. Asa ai cele mai mari sanse sa te tii de treaba. Am tinut vreo cateva diete la viata mea, cea mai echilibrata mi s-a parut dieta Riina pe care mi-a recomandata delicata doamna Elena, asta pentru ca, desi se mananca pe principii disociate, in patru zile apuci sa manaci cate ceva din fiecare grupa alimentara. Si dieta South Beach, e ok mai ales pentru cei ce sunt pasionati de pieptul de pui Dezamăgiresau de peste, dupa vreo doua saptamani de dieta, talia era vizibil mai ingusta si-ti face un abdomen plat de toata frumusetea, simti de parca ar fi gol inauntru. Eu cel mai bine m-am impacat cu Dukan din motivele deja pomenite dar acum ma bucur ca s-a terminat partea grea si pot manca si fructe, si ceva amidoane, din cand in cand ma scap si pe la seminte si vreau in viitor sa le fac si acestora loc in meniul meu zilnic. Imi surade foarte mult ideea Irinei cu link party pe tema meniu zilnic, poate asa reusesc si eu sa incropesc o planificare a meselor. Prea des stau acum cate o dimineata intreaga cugetand  “Ce sa mai gatesc?”.
Ca  o concluzie, e naspa sa tii dieta, sa trebuiasca sa te abtii mereu, sa fii atenat mereu sa ai ceva de rontait la tine ca sa nu dai iama in vreun croissant ispititor din cofetarie dar e si mai suuuuper cand incepi sa te simti usoara, mult mai usoara, cand dispar edemele de la maini si picioare, cand usor usor reintri in toate hainele tale de dinainte de gravidie, ba chiar ajungi cu stupoare sa constati ca-ti stau largi desi nu aatins limita de jos a greutatii corporale, ca pernutele de grasime de pe coapse …..au disparut. Am facut ravagii la servici cu noua silueta iar cand le-am dus si cateva preparate favorite (tortul cu lamaie si prajitura desteapta) a fost o revelatie papilo-gustativa. Motiv pentru care am dat retetele in stanga si in dreapta. Si adevarul este ca, mai ales dupa ce grei ai bloggingului culinar ca Laura Adamache si Edith s-au apucat sa tina si ele dieta sa posteze retete, sa tii Dukan a devenit super-easy. Si am slabit, sunt sanatoasa, multumita si asta conteaza cel mai mult. De acum vreau sa-mi supraveghez dieta ca sa mananc cat mai sanatos si nutritiv. Pare un plan bun, nu?