Depresia este o boală? Medicii spun că da, însă eu am o opinie puţin diferită, din simplul motiv că am trăit-o şi am depăşit-o, fără tratament sau intervenţia unui medic. Din punctul meu de vedere, depresia este o stare subiectivă, a ta personală, în care nu mai ai puterea şi nu mai doreşti să priveşti înainte, în urmă, sau măcar spre alcineva, ci doar în jos, pentru a nu mai privi la nimic. Nu este o fiţă, nu este ceva bazat pe propria dorinţă sau voinţă şi mai ales nu este ceva ce poate fi controlat. Nu este nici măcar o întoarcere către sine, către propria persoană, pentru că în acest caz, nici aceasta nu te mai interesează, ci este un abis… pur şi simplu! Cei care au trecut prin aşa ceva, înţeleg ce spun! Este un vid imens, în care gândurile nu îşi mai găsesc locul, nici dorinţele, nici nevoile şi nici puterea de a te ridica … de jos sau din această stare. Sau poate fi tradusă printr-o durere a sufletului, însă este impropriu spus, pentru ca aşa ceva … nici măcar nu te doare, pentru că nici de durere nu îţi mai pasă! Nu este nici tristeţe sau supărare … este cu mult mai mult! O stare de dărâmare, de prăbuşire psihică chiar … da, asta e!
Dacă anxietatea este o stare de agitaţie, de surescitare permanentă, depresia este exact opusul … o linişte totală, fără explicaţii! Astfel, dacă în prima fază simţi o durere inexplicabilă a sufletului, în faza depresiei acute nu mai simţi nimic, doar că simţi că nu mai ai niciun rost pe lume, eşti inutil şi inutilă este şi viaţa ta!
Depresia se trateaza la cerere, însă ce cerere să facă depresivul pentru a se trata, cand lui nici nu îi pasă de asta, de viaţa sa sau de altceva?
Cel mai ciudat este poate faptul că în depresie intri relativ brusc (te trezeşti într-o dimineaţă şi nu mai înţelegi ce trebuie să faci, din ce motiv şi mai ales de ce) şi tot atât de brusc ieşi. De aceea eu nu văd o rezolvare în administrarea de medicamente (sedative sau altele) ci în psihoterapie, care însă are şi ea limitele ei, deoarece depresivul nu doreşte colaborarea în vederea vindecării. Este o stare de care eşti conştient, dar de care nu te poţi elibera.
Dacă nu se poate face nimic, ce trebuie să ştim totuşi? Să lăsăm specialiştii să ne vorbească…
Unii depresivi se refugiază în consumul de alcool, din dorinţa de a-şi anestezia simţurile, astfel încât să nu mai ştie de nimeni şi de nimic, în timp ce alţii pur şi simplu nu mai găsesc puterea de a se ridica din pat, zac fără dureri, nu se mai îngrijesc sau hrănesc, nu mai doresc sa comunice, nu mai raspund la telefon, etc.
În concluzie, depresia este o afecţiune reală, cu consecinţe devastatoare asupra persoanei suferinde, dar şi asupra celor din jur, care nu ştiu cum să îl ajute pe cel bolnav.
Cel mai trist este faptul că depresia apare din ce în ce mai des la adolescenţi şi copii, cei care nu ar trebui să îşi pună încă probleme existenţiale, iar sinuciderea este doar una dintre consecinţele acestei stări.
Definirea Depresiei:
Manualul de Diagnostic şi Statistică include criteriile de depresie majoră şi depresii minore, precum şi criterii pentru alte categorii de tulburări depresive. Diagnosticul de depresie majoră necesită starea de spirit persistent scăzută sau pierderea interesului în cele mai multe activităţi pentru cel puţin 2 săptămâni, inclusiv unele dintre următoarele simptome la un total de cel puţin cinci simptome: schimbarea greutăţii (creştere sau scădere), somn modificat (prea puţin sau prea mult), lipsa de energie, concentrare slabă, agitaţie, scăderea stimei de sine, idei suicidare sau lipsa planurilor. Depresia minoră necesită trei sau patru dintre aceste simptome, cu cel puţin un simptom de stare depresivă sau pierderea de interes pentru activităţile uzuale, pentru cel puţin 2 săptămâni.
Consecinţele depresiei
Depresia este o afecţiune gravă, care interferează cu capacitatea unei persoane de a funcţiona în lume. Aceasta este caracterizată de tristeţe, apatie şi lipsă de energie, stare care diminuează capacitatea persoanei de a-şi îndeplini obligaţiile şi responsabilităţile în viaţă. Efectele depresiei nu se limitează la un singur individ, consecinţele acesteia fiind mult mai profunde. Tratamentul pentru depresie este esenţial, deoarece consecinţele depresiei netratate pot fi fatale!
Probleme la locul de muncă Depresia poate afecta capacitatea unei persoane de a face faţă unui loc de muncă cu succes. Oamenii tind să fie mai lenţi şi mai puţin productivi atunci când sunt deprimaţi. Concentrându-se pe locul de muncă şi pe îndeplinirea misiunilor, acest fapt poate fi de asemenea afectat din cauza lipsei de concentrare. Oboseală şi alte simptome fizice asociate cu depresia, cum ar fi: durerile de cap şi probleme de stomac, care pot deveni destul de severe pentru a provoca o persoană să părăsească frecvent locul de muncă înainte de termen sau apel. Absenţele repetate de la locul de muncă poate duce la primirea unui avertisment sau chiar încetarea contractului de muncă.
Presiuni asupra familiei
Depresia la un membru al familiei poate provoca tensiuni în cadrul familiei. Lipsa de interes, de răspuns emoţional şi implicare în ceea ce priveşte viaţa de familie, poate provoca suferinţă celorlalţi membri ai familiei, care se pot simţi neglijaţi sau abandonaţi. Indivizii depresaţi pot deveni incapabili să îşi îndeplinească responsabilităţile uzuale din cauza pierderii energiei. Acest lucru îşi poate pune amprenta asupra responsabilităţilor privind obligaţiile ca membrii de familie: de a găti, a face curat, de îngrijire pentru un copil sau de plimbat câinele. Sentimentele de vinovaţie pot apărea între membrii familiei, mai ales în cazul părinţilor, care dau vina pe altcineva pentru depresia cuiva.
Alienarea socială Izolarea este un refugiu pentru persoanele tipic deprimate. Acestea pot ignora apelurile telefonice de la prieteni sau declina orice ofertă de a petrece timpul împreună, deoarece ei doresc doar să fie singuri. Prietenii sau familia se pot simţi neglijaţi, ceea ce creează tensiuni. Relaţile intime pot suferi din aceste motive, precum şi o scădere a libidoului. O lipsă de creştere a dorinţei sexuale sau de performanţă poate deveni o sursă majoră de stres între parteneri. Oamenii deprimaţi sunt adesea reticenţi în a le spune prietenilor sau altor persoane despre starea lor, de teama de a nu fi respins. Ei se pot simţi de asemenea, ca şi cum nimeni nu înţelege modul în care trăieşte această senzaţie, care acţionează în continuare prin înstrăinarea faţă de ceilalţi.
Problemele de sănătate şi moartea
Depresia poate lua o turnură dăunătoare pentru cel în cauză, mai ales dacă este lăsată netratată. Gândurile negative şi sentimentele de neajutorare conduc la disperare, ceea ce poate provoca persoanelor fizice nevoia de aşi găsi refugiul în medicamente cu alcool sau droguri. Creşterea perioadei de somn poate fi utilizată ca o evadare din viaţă, sau din cauza unei incapacitaţi de a te ridica din pat. În cazurile cele mai grave pot apărea idei suicidare, ca rezultat al refuzului de a trăi. “Healthy Place” raportează că 15 la sută din persoanele cu depresie majoră mor prin suicid.
sursa:
http://www.livestrong.com/Tratamentul pentru depresia clinicăUnul dintre rezultatele secundare din viaţa noastră contemporană este depresie. Depresia poate avea efecte devastatoare asupra minţii şi trupului nostru, prin aceea că, de exemplu, activităţile pe care le avea înainte pentru a ne bucura împreună cu prietenii şi familia ar putea deveni lipsite de importanţă. Administrarea de antidepresive nu şi-a dovedit utilitatea. Există trei probleme cu utilizarea medicamentelor anti-depresive disponibile.
În primul rând, acestea nu reuşesc să corecteze comportamente care au contribuit la instalarea depresiei, contribuind chiar la apariţia unor modificări de comportament, ceea ce poate accentua starea de confuzie.
În al doilea rând, acestea nu îmbunătăţesc în mod real mecanismele proprii organismului de refacere, ci mai degrabă, ele conferă o stare de vigoare temporară, o schimbare care oferă o ameliorare simptomatică. În al treilea rând, pentru unele efecte adverse severe ale acestor medicamente, ele pot conduce la complicaţii majore. Mai rău încă, studiile au arătat că pentru mulţi oameni nu există medicamente care să poată ajuta în mod concret. Este cu adevărat trist să auzim despre cât de mulţi oameni se sinucid, chiar şi atunci când iau medicamente cu regularitate.
Mai jos veţi găsi patru metode naturale pentru a depăşi efectele depresie fără a folosi medicamente:
1. Simplu Brain Shift
Una dintre cele mai bune tehnici de cercetare neuro-ştiinţifică şi de reprezentare a creierului care s-au dezvoltat până în prezent este Brainswitching. Brainswitching este puterea dată de terapia cognitiv-comportamentală, care poate fi la fel de eficiente ca şi anti-depresivele. Depresia apare în partea emoţionala a creierului. Brainswitching utilizează exerciţii mentale de bază pentru a comuta activitatea neuronală din partea emoţională a creierului (subcortex) în partea de gândire a creierului (neocortex), care nu are capacitate de depresie.
2. Consumul de Omega-3 acizi graşi
Omega-3 are rol şi poate ajuta la conexiunile care au loc între neuronii din creier, şi sunt componente importante ale membranelor celulare nervoase. Oamenii care nu primesc în dieta lor destul de mulţi acizi graşi omega-3, pot dezvolta un risc crescut pentru a face depresie. Aceşti acizi ajute celulele nervoase să comunice una cu cealaltă, ceea ce constituie un pas vital în menţinerea sănătăţii mentale. Studiile arată că persoanele care au urmat o dieta sănătoasă formată din speciile de peşte gras 2-3 ori pe săptămână timp de 5 ani, au cunoscut o reducere semnificativă în sentimentele de depresie şi ostilitate. În cazul în care peştele nu este o parte regulată a dieta dumneavoastră, puteţi să luaţi, de asemenea, acizi graşi omega 3 într-o forma de pastile sau vitamine (1000 mg doza zilnică). Omega-3 acizi graşi sunt utili nu numai pentru depăşirea depresie, dar aceştia sunt, de asemenea, folosiţi ca tratament în diabetul zaharat, hiperactivitate, hipertensiune arterială şi multe altele.
3. Exerciţiile aerobice
Mişcarea în aer curat joacă un rol important în depăşirea depresie şi în schimbările de dispoziţie. Jogging-ul de cel puţin trei ori pe săptămână, timp de o jumătate de oră, ajută la eliberarea endorfinelor, fapt care îţi poate ridica instantaneu moralul în sus şi te poate elibera de stres. Exerciţiile fizice pot îmbunătăţi performanţa creierului prin stimularea memoriei şi viteza de procesare a informaţiilor. Creierul va lucra mai repede cred cercetătorii deoarece exerciţiile fizice stimulează producerea de serotonină – hormonul fericirii – şi chiar mai mult, pot determina refacerea sau creşterea unor noi neuroni. Nivelurile scăzute de serotonină au fost asociate cu instalarea stării de depresie clinică.
4. Somnul
Dozarea necorespunzătoare a somnului constituie atât cauza cât şi consecinţa depresiei. Deci, de ce insomnia nu produce depresie? Răspunsul constă în faptul că oamenii care suferă de depresie au o perioadă dificilă, în care starea de spirit este controlată de diferiţi hormoni de somn. Hormonii de care aveţi nevoie pentru a îmbunătăţi starea de spirit şi de energie nu sunt aceleasi care aveţi nevoie pentru a vă ajuta să dormiţi.
Este foarte periculos să nu se ia în considerare gândurile unei persoane depresive, care pot conduce literalmente la sinucidere şi la moarte! Riscul de suicid este foarte mare în timpul depresiei profunde. Acesta este motivul pentru care 50% din sinucideri au ca bază depresia. Cea mai mare parte din aceste sinucideri, este consecinţa faptului că depresia nu a fost găsită şi tratată.
În timpul depresiei endogene elementul principal al tratamentului este acela de a lua antidepresive, care sunt alese individual, cu dozelor definite individual.
În timpul depresie reactive, metoda obligatorie a tratamentului este psihoterapia. Pentru a pune diagnosticul şi a alege metoda de tratament, este mai bine să se apeleze la un medic.
Psihoterapia ca metodă de tratament - este un tratament cu ajutorul cuvântului. Aceasta este o modalitate eficace de tratament al depresiei reactive, care te poate ajuta prin a descrie pur şi simplu tot ceea ce simţi.
Pentru a evita depresia:
Elementul principal în tratamentul depresiei este acela de a avea grijă de tine.
În fapt, aceasta este o parte esenţială a tratamentului depresiei şi poate fi chiar o măsura preventivă a acestei boli.
Alţi câţiva factori care vă vor ajuta pentru a evita depresia:
- Mai întâi de toate nu luaţi decizii importante, pentru că depresia nu vă poate permite să luaţi decizia corectă, ca o persoană care face o apreciere în mod obiectiv.
- În al doilea rând, evitaţi tensiunile. Pentru o persoana care suferă de depresie, chiar şi cel mai usor stres poate părea a fi de o mare încărcătură emoţională.
- Aveţi grija de corpul dvs. O persoană îşi pierde puterea fizică în stare de depresie şi se simte epuizată. O plimbare în aer liber vă poate fi de folos.
- Mâncaţi regulat şi cu plăcere. Dacă aveţi poftă de o mâncare, este bine să nu vă refuzaţi din alimentele gustoase. Acest lucru vă va ajuta să simţiţi înapoi gustul vieţii. Imunitatea este distrusă în timpul depresie, drept pentru care este bine să încercaţi să consumaţi mai multe vitamine.
- Evitaţi gândurile negative. În cazul în care un gând negativ a apărut, încercaţi să vă gândiţi la ceva frumos. Pregătiţi un ceai şi ascultaţi muzică la radio, sau daţi un apel unui prieten.
- Comunicaţi cu prietenii şi rudele. Rudele dumneavoastră pot fi o sursă de ajutor şi de sprijin. Ele vă pot ajuta să luaţi decizii şi să vă rezolvaţi problemele de care vă este frică pentru a le rezolva.
- Nu consumaţi alcool şi nu luaţi droguri! Ele pot provoca deteriorarea stării de sănătate. Uneori familia poate ajuta foarte mult în lupta împotriva depresiei. Şi o discuţie cu rudele dvs. este uneori mai eficientă decât o vizită la un medic. Dacă nu ştiţi cum să începeţi comunicarea cu familia, după o lungă depresie, începeţi să vorbiţi despre necazurile dvs. Fiţi sincer cu familia în descrierea necazurilor dvs. Nu vă fie teamă că cineva nu vă va înţelege. Descrieţi-le senzaţii dvs. Vă veţi simţi mai bine, chiar şi după doar o vorbă cu ei. Explicaţi-le ce este depresia. Spune-le ce ştiţi despre această afecţiune şi că există o mulţime de motive pentru care apare. Explicaţi-le că esenţa depresiei este în metabolism, care produce o tulburare a creierului şi că există o mulţime de metode de tratament. Şi dacă prietenii şi rudele vor înţelege acest lucru, ei vor fi capabili să vă ajute mai eficient! Petrece mai mult timp cu ei. Încercaţi să staţi împreună cu ei, fie doar şi pentru a viziona un film împreună.
Nu trebuie să vă fie ruşine să cereţi ajutor! Posibil să aveţi nevoie de ajutorul celor apropiaţi pentru a merge la medic. Nu uitaţi că comunicarea este un proces de reflecţie şi că rudele pot suferi dacă ai oprit comunicarea cu ele. De aceea, arătaţi dragostea şi grija pentru ele explicându-le că, din cauza depresiei, este greu pentru dvs. să comunicaţi prea mult, că vă oboseşte încărcarea emoţională pe care o astfel de activitate o cere.
Măsuri de prevenire a depresiei:
- Mai întâi de toate, nu trebuie să aveţi aşteptări prea mari de la dvs. sau de la alte persoane. Dacă aşteptările în cazul dvs. nu se îndeplinesc din motive obiective, depresia ar putea să se accentueze. Şi chiar dacă nu reuşeşti ceea ce ţi-ai propus, nu te pedepsi pentru asta! Este mai bine să te calmezi şi să priveşti problema în ansamblu.
- Faceţi activităţile zilnice iar dacă aţi reuşit ceva, lăudaţi-vă cu asta. Mergeţi la cumpărături şi achiziţionaţi o pereche de pantofi de care nu aveaţi neapărat nevoie, dar care vă încântă sau vizitaţi restaurantul preferat. Mergeţi la o sală de sport în fiecare zi sau de cel puţin de două ori pe săptămână, fiindcă energia celor care fac sport vă poate stimula. Exerciţiile fizice sunt foarte bune pentru a vă distrage atenţia de la mintea dvs., de la durerile care vă apasă.
- Relaxaţi-vă uneori. Această odihnă poate avea valenţe diferite. Dacă simţiţi nevoia de a fi singur, faceţi o plimbare în parc singur. Şi dacă simţiţi nevoia de a fi cu familia dvs., atunci organizaţi activităţi comune cu familia. În general, este recomandat să comunicaţi cât mai mult cu familia şi cu prietenii. Dacă aţi trecut deja printr-o depresie puternică în viaţa dvs., în scopul de a preveni reintrarea într-o astfel de stare, este necesar de a vizita un medic sau un psiholog, care vă poate sfătui ce puteţi face în această situaţie.
Dacă prietenul tău suferă de depresie
Te poţi simţi groaznic să îţi vezi prietenul deprimat şi să nu şti cum să-l ajuţi. Sprijinul unei persoane care suferă de depresie cere răbdare şi o atenţie constantă din partea celor din jur. Dar încă există mai multe lucruri pe care le poţi face pentru a-ţi ajuta prietenul! Mai întâi de toate, obţine cât de multe informaţii despre depresie, pentru a înţelege starea unei persoane care trece prin aşa ceva. În acelaşi timp, veţi ajunge să cunoaşteţi metodele de a lupta contra depresiei.
Este important să fim răbdători şi atenţi în comunicarea cu o persoană care suferă de depresie. Amintiţi-vă că el sau ea poate simţi o lipsă de putere, acesta fiind motivul pentru care îi poate lua mai mult timp pentru a face ceva. Convinge persoana care suferă de depresie că, la rândul său, trebuie să solicite ajutor profesional, deşi uneori depresia poate rezista, chiar dacă mergi la un medic. Sădiţi şi păstraţi încrederea într-o persoană bolnavă că ajutorul profesional o va face să se simtă mai bine! Este bine să însoţiţi persoana dragă când merge la doctor. Şi dacă el sau ea vă va permite, spuneţi medicului viziunea dvs. asupra situaţiei în cauză. Oamenii care suferă de depresie uita adesea despre condiţiile în care se dezvoltă depresia lor, şi nu sunt în măsură să evalueze în mod obiectiv ce se întâmplă cu ei. Implicaţi prietenul dvs. în lucruri care i-au făcut placere înainte, în scopul de a-l face mai activ. Însă nu trebuie să fiţi prea insistenţi cu astfel de persoane, deoarece pot suferi de lipsă de putere şi se pot retrage şi mai mult în sine. Dacă o persoană ajunge deja să ceară ajutor pentru tratamentul depresiei, atunci el sau ea are nevoie mai mult ca niciodată de tot suportul celor din jur.
În concluzie, acestă stare de suferinţă sufletească nu trebuie neglijată absolut deloc de cei care observă la persoanele din jur semne de depresie, întrucât acestea au nevoie neîntârziat de ajutor. Cazul Mădălinei Manole şi al celorlalte tinere care s-au sinucis ne-au şocat pe toţi, mai ales că nu ne-am fi aşteptat niciodată la un astfel de gest din partea unor persoane frumoase, cu destul succes, cărora aparent nu le lipsea nimic. Şi cu toate acestea, ele sufereau atât de mult, încât propria viaţă ajunsese să le fie cea mai mare povară!
Multă sănătate tuturor şi nu uitaţi: în negura celei mai adânci disperări, există totuşi o luminiţă de speranţă, chiar dacă noi nu o mai putem vedea!