Deliciul Salajeanului
articol scris de aphextwinz blog aphextwinz.wordpress.com
Legaturile dintre reteta lui Ozcan Ozan, Deliciul sultanului din cartea “Bucataria sultanului” si aceasta, in afara de faptul ca Ozana e aproape de Salajean si ca e vorba de carne cu sos pe piure de vinete, nu exista, deci sa nu aud comentarii cum ca am copiat, nu am copiat nimica, dupa ce am facut nista mantzocareli, mi-am adus aminte de poza din cartea lui Ozcan, bostonezului Ozcan si, beneficiind de anumite ingrediente am facut o creatie nemaivazuta, ca ajunsesem la momentul in care ma scarpinam in scafarlie nestiind sa ce sa fac ba cu una, ba cu alta.
Poza din dreapta e facuta de mine acum, din carte.
Deci sa purcedem, pentru piureul de vinete avem nevoie de )ma sparg de ras, dau ingrediente la o chestie pe care voiam sa o bag la erori): o vanata coapta si una cruda (curatata, taiata, lasata cu sare la scurs), o ceapa mica, cativa catei de usturoi, ulei de masline, maioneza dintr-un galbenus, pesmet, zeama de lamaie, tahini (nu e musai).
Vanata coapta si cea cruda taiata cubulete se pun la inabusit in ulei de masline cu sare si putina apa, amestecand din cand in cand. Nu e nevoie sa bagati mixerul, se “piureaza” (asta nu e a mea) cand sunt facute bine, daca raman bucatele de vanata, cu atat mai bine.
Se lasa piureul la temperat, se amesteca si maioneza, zeama de lamaie, tahini, usturoiul zdrobit si ceapa taiata foarte fin, la final se adauga pesmet si se potriveste consistenta, se da la rece.
Pentru celelalte avem nevoie de carne de pui (au am avut dintr-o pulpa fiarta, daca aveti pui crud, il caliti cu legumele de la inceput), ceapa, usturoi, ardei iute, dovlecel, rosie. In plus putina boia, sare, piper, oregano.
Calim in ulei de masline (bat imam bayildi cu atata ulei de masline la reteta asta) dovlecelul cu ceapa, ardei iute si usturoi.
De fapt nu calim ca nu suntem in grup organizat, eu calesc, dupa care tot eu am adaugat rosiile, am lasat cu capac, am mai pus din cand in cand putina apa. Am adaugat carnea de pui (deja fiarta, da?), boia, oregano, am amestecat totul si am mai lasat 7 minute (fix cat o tigara).
Se lasa sa se tempereze si compozitia doi si se combina in vederea ingurgitarii ceva piure de vinete peste care se pune din tocana de pui (porc, vita, oaie, vanat, ce vreti voi). Se stropeste cu putin ulei de masline crud si basta.
E belea. Si adaptabila, desigur.
Pulpa de pui am avut-o de la mancarea asta, ca zici ca a fost album duminical in bucatarie:
M-am mirat foarte tare ca nu s-a facut fleasca spartura de orez pusa la presiune, am vrut un fel de supa de pui cu legume multe si orez, ceea ce am si avut, dar ma asteptam, folosinf spartura, sa iasa mucilagiu. Niet, ba chiar s-a prezentat remarcabil.
Buna mancarea Casandrei, de regim dar buna.
Si de final, daca tot e album, experiment nereusit, dupa cinci zile de maturat, carnea aia e tot talpa. Da, mea pulpa ca nu am fost atenta sa o las in sange, neimportant, ca oricum nu se poate manca. Tare ca marginile tastaturii. Cu prima ocazie o sa maresc timpul, poate chiar conteaza tinutul ala doua saptamani. Desi eu inclin sa cred ca vaca noastra nu e ca vaca lor.
Asa ca s-a adaugat si experimentul la potolul potaii, sa fie proteina.
rororo