De Unde Vine Obiceiul De A Ciocni Paharele
articol scris de naina blog nainakitchen.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ciocnirea paharelor sau toasturile sunt de obicei parte a unei mese, la fel ca mancarea si tacamurile. Sunt multe incercari de a explica aparitia acestui obicei. O legenda spune ca europenii din Evul Mediu simteau ca sunetul produs de lovirea paharelor comesenilor ii ajuta sa sperie spiritele rele, prezente de obicei la activitatile festive. Simbolic, ciocnirea cupelor era asociata cu tragerea clopotelor bisericeşti, despre sunetul carora se credea ca alunga energiile negative. In Evul mediu europenii foloseau căni de lemn, cani din metale pretioase sau din lut, insa sunetul produs la ciocnirea lor era total diferit de cel produs de paharele de sticla de astazi.
In Roma Antica era „la moda” sa scapi de un rival politic sau consoarta prin a-i strecura cateva picaturi de otrava in vin, fiind considerat lipsit de politete refuzul unei bauturi cu care erai servit. Solutia a fost ca gazda sa bea prima dupa ce vinul a fost turnat in pahare. Daca gazda nu patea nimic, oapetii sorbeau si ei increzatori din vin. Astfel, mai tarziu, s-au pus bazele obiceiului de a ciocni paharele in semn de incredere – oaspetele care nu suspecta gazda ridica paharul si-l ciocnea.
O alta legenda spune ca paharele se ciocneau pentru a face un schimb de bautura, avand in vedere practica otravirii. Astfel bautorii puteau avea incredere unul in celalat dupa ce faceau amestecul prin ciocnire. Alexandre Dumas a scris despre practica otravirii bauturii in romanele sale, la sfarsitul anilor 1800.
In Grecia Antica zgomotul facea parte din ritualul de a bea. Se spunea ca un lucru frumos si spirtual trebuie sa actioneze asupra tuturor simturilor. Aroma vinului este pentru simtul olfactiv, culoarea este pentru simtul vizual, corpul vinului este pentru simtul gustativ si tactil, iar ciocnitul cupelor este pentru simtul auditiv.
Termenul „toast” are mai multe presupuse origini. O practica specifica din Roma, cu cateva secole in urma, era sa puna o bucatica de paine arsa (toast) in paharul de vin, pentru a mai imbunatati gustul vinului, prin reducerea aciditatii acestuia. In Marea Britanie se practica un obicei stravechi provenit din evenimente religioase euharistice si consta in plasarea in jurul mesei a unui bol sau a unei “cupe a dragostei” (o cupa pe care o imparti) care continea o bucatica de paine prajita. Gazda era ultima care bea din cupa in cinstea oaspetilor si manca bucatica de paine. Prin extensie, unul dintre aceste obiceiuri a dat numele toastului de astazi.
Sursa acestui articol AICI