De La Terină Cu Tokaji La Sarmale
articol scris de fatduck blog reteteistete.wordpress.com
This excerpt is for you, dear Oliver and Adrienn. Below, I’ll tell
everybody about the wonderful dishes we enjoyed at your wedding.
Așadar, dragi gurmanzi, am avut privilegiul ca în ultima seară
petrecută în Ungaria să fiu invitat la o nuntă. Dincolo de “locația”
fabuloasă, într-un restaurant din inima celui mai mare parc al
Budapestei, meniul a fost incredibil.
La început, am primit terină de ficat de gâscă în sos de vin Tokaji.
Trebuie să mă credeți pe cuvânt, a fost nemaipomenit, toată lumea a
curățat farfuriile până să mă dezmeticesc eu să fac poze.
Imediat a venit și un cartonaș cu meniul serii. Vreo șapte-opt feluri
erau înșirate acolo, care de care mai apetisante. Vedeta era fără
îndoială pieptul de rață la cuptor. Așa că atunci când au sosit
platourile gemând de cărneturi sub care erau ascunde niște legume
timide, am început o operațiune sistematică gen seek and destroy de
identificare și lichidare a bucățelelor suculente de rățoi unguresc.
Câteva țopăieli mai târziu, grațioasele gazde ne-au incărcat iar masa
cu prăjituri, care de care mai cu vino-încoa. Eu doar una am încercat,
dat la o parte de doamnele extaziate de cremele pufoase și straturile
de marzipan.
Poze cu tortul n-am. La fel, trebuie să aveți încredere în mine când
vă spun că a fost cel mai bun lucru pe care l-am mâncat în Ungaria. La
fiecare linguriță, aveam impresia că marele cofetar Dobos s-a
autodepășit la foaia de blat ca o adiere de zefir și la umplutura
ciocolatie ca un cântec de heruvimi.
Festinul s-a încheiat cu tradiționalele sarmale, numite aici varză ca
la Cluj. Un motiv de tristețe pentru mine, care a doua zi urma să mă
întorc, de voie, de nevoie, în România.
În zilele următoare, o să vă spun și despre niște obiceiuri frumoase
de la nunta ungurească.