contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cushma Lui Guguta

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ingrediente:

Pt aluat:
1 kg visine fara samburi
(congelate sau din compot)
250 gr untura (unt)
cca 500 gr faina
200 gr smantana 20% grasime
50 gr zahar 
1 lingurita bicarbonat stins cu otet
2 linguri rom
esenta de vanilie

Pt crema:
1 kg smantana dulce (pentru frisca)
100 gr zahar pudra
1 plic intaritor frisca 

50 gr ciocolata neagra
 (pentru ornat)

Amestecam untura (la temperatura camerei) cu smantana,zaharul si romul.Cand am obtinul o compozitie omogena adaugam bicarbonatul stins si incorporam faina putin cate putin pana obtinem un aluat inchegat, putin elastic (ca cel de tarta).

Il punem la frigider pentru 20-30 minute sa se odihneasca.Intre timp peste visine punem zahar sa-si lase sirop, apoi turnam visinele intr-o strecuratoare si lasam sa-si scurga zeama

Scoatem din frigider aluatul si-l impartim in doua bucati. Lasam o singura bucata pe masa, pe cealalta insa o punem inapoi in frigider. Intindem prima bucata de aluat pana ajungem la o grosime de 0.5 cm si-l impartim in fasii aproximativ egale (6-7 cm).Asezam cate un sir de visine pe fiecare bucata de aluat.Lipim marginile fiecarei fasii si le asezam in tava tapetata cu hartie de copt, cu partea lipita in jos.Aceeasi procedura am folosit-o si pentru restul de aluat pana la terminarea ingredientelor. Tava cu tuburi, am tinut-o la cuptor aproximativ 35 minute la 180 de grade pana la rumenire.Dupa ce s-au rumenit frumos le-am scos din cuptor si le-am lasat sa se raceasca.

Intre timp am preparat crema amestecand cu mixerul frisca cu zaharul pudra.Cand crema a fost gata si "tuburile"racite am trecut la etapa finala a acestei retete. Pentru a obtine forma "cusmei de ciobanas" (caciula), am dispus  "tuburile" in piramida incepand cu baza:  in 5,apoi 4,3,2 si una in varf.

Deasupra am ras ciocolata amaruie si l-a bagat la frigider. Recomandabil e sa-l tineti la frigider cel putin 4-6 ore inainte de servire.

Urmeaza - Prajitura Napoleon