Currywurst
articol scris de aphextwinz blog aphextwinz.wordpress.com
Nu am pretentia ca ma bag deloc pe teritoriul acestui junk intalnit din Austria pana in Luxembourg (daca nu cumva chiar din Ungaria pana cine stie unde), fel de mancare ce are si un muzeu la Berlin si, fireste, mai multe variante, fel pe care l-am gatit personal in varianta Benelux in localul in care am activat scurt timp, doar va propun varianta mea care pe pariu ca e mai de muzeu decat variantele lor.
In Luxembourg era foarte cerut, erau efectiv wursti albi pusi pe plita si presarati din belsug cu pudra curry (pe farfurie), serviti cu cartofi prajiti, fireste, congelati, ca doar era locat de staif. Se mai fac si cu un sos gen ketchup si presarati sau nu cu praful respectiv, cu maioneza peste cartofi, serviti si fara cartofi sau chiar cu pita.
Varianta mea nu seamana cu niciuna, pentru ca al meu carnat (de Auchan) aduce extraordinar de mult cu cei mancati in Praga pe strada (deci am putea spune ca ne mentinem in Europa) iar sosul este fix ce mi-a ramas de la curry cu broccoli.
Deci sosul il aveti la link, ce vreau sa va spun e, ca, desi pare un fusion cam straniu, daca nu ati mancat “street food” prin zonele sus amintite, este exceptional, iar cu un sos curry ca lumea, da clasa si puteti cere o expunere la muzeu.
In fapt voiam sa va mai arat ceva, stiti ca imi place sa “rotisez” carnatii, carnea, adica sa le pun pe un gratar peste o tava cu apa si ies ca rotisate, ei bine, in cazul carnatului ma gandii sa nu mai murdaresc gratarul pentru atata lucru. Nici nu imi place sa atinga tava (pitici pe creier) asa ca am gasit solutia optima:
Ce e misto la treaba asta, nu doar ca fac economie de spalat vase ci ca se si scurge surplusul de grasime in apa din tava.
Ei, reteta de sos o aveti, cum sa “rotisati” wurstul (carnatzul) v-am aratat, mai ramane doar sa le combinati, acuma, dupa parerea mea, nu prea isi au loc cartofii la varianta asta, merge si cu paine.
In alta dezordine de idei, pentru jurnal, azi s-au conceput viitorii pui de pescarusi, deci in curand iar ne trezim la 5 in tzignale asurzitoare.
Ca sa inchei cu al nostru currywurst (care este o varianta misto si ieftina si spre deloc junk pe care l-as baga in meniul unui local al meu, alaturi de bucket alea cu pui crocant), cu sosul facut ieri nu merge mancat cu scobitoarea, am incercat, dar fuge ceapa.
Bun? Foarte bun. Si daca nu vreti sa faceti sosul curry de la zero, se gasesc destule alternative gustoase de sosuri si prafuri curry in comert, incercati cu un carnat picant de calitate, deja e pe lista aia de mancaruri care trebuiesc halite din cand in cand. A, nu stiti ce m-a apucat cu asta? Zauza zazuza e de vina.
rororo