Curmalele
Sursa Curmalele
articol scris de cna2002 blog bucatariacameliei.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Curmalele se cultiva de mai bine de 4000 de ani in regiunea Mesopotamiei, intre Tibru si Eufrat, unde curmalul era considerat arbore sacru. Abia in Evul Mediu au inceput sa se raspandeasca, arabii fiind cei care le-au adus in zonele calde din sud-estul Peninsulei Iberice, iar prin intermediul conchistadorilor spanioli au ajuns in America.
Curmalul, considerat prima planta cultivata de umanitate, incepe sa rodeasca abia in al optulea an de viata, ajungand la maturitate abia la 30 de ani. Inca din Antichitate, se credea ca inmultirea se poate realiza apropiind florile plantei feminine de inflorescentele plantei masculine.
Energie si sanatate
Curmala este formata din pulpa carnoasa si foarte dulce, in proportie de 66% glucoza si zahar, care inchide in mijloc un sambure lemnos.
Se numara printre fructele cele mai bogate in minerale, furnizand potasiu, sodiu, fier, magneziu, fosfor, calciu, precum si cupru, seleniu, zinc si mangan. Dintre vitamine, in cantitati mari se gasesc B-urile, mai ales B1, B2, si B6, dar si vitamina A. Din fructe se obtine miere, iar prin fermentarea curmalelor, bauturi alcoolice, de exemplu arrak-ul.
Un medic arab din Antichitate atribuia curmalelor proprietatea de a-i face mai sprinteni si mai puternici pe nomazi, care se hraneau cu aceste fructe in timpul traversarii desertului.
Consumul de curmale este indicat in cazuri in care organismul are nevoie de energie imediata, de exemplu dupa practicarea unui sport, in timpul cresterii, in perioada sarcinii sau in cazuri de efort fizic sau psihic intens. Este benefic si in cazul carentelor de minerale si vitamine, dar si in anemii, datorita prezentei vitaminelor A si B. Curmala functioneaza ca un scut contra radicalilor liberi si imbatranirii celulelor, prevenind aparitia tumorilor, mai ales prin continutul de magneziu. Este de ajutor de asemenea in cazuri in cazuri de oboseala si slabiciune fizica, in boli ale aparatului urinal, combate decalcifierea osoasa si inflamatiile aparatului respirator. Conform traditiei, curmalele pot avea un efect terapeutic in cazul inflamatiilor cailor respiratorii, facilitand expectoratia: se fierb 100 g de fructe in 1/2 litru de lapte si se adauga o lingura de miere.
O planta simbolica
Curmalul este o planta plina de semnificatii simbolice: pentru egipteni simboliza fertilitatea, iar pentru greci triumful, norocul si prosperitatea.
Pentru latini simboliza onoarea si victoria, deoarece planta nu se apleca nici macar sub greutatea fructelor sale, incercand dimpotriva sa se inalte tot mai sus.
In traditia crestina, frunzele curmalului erau un simbol al pacii, amintind de intrarea lui Iisus in Ierusalim.
Romanii obisnuiau sa daruiasca o ramura de curmal celor mai buni actori si gladiatori.