Curele Naturale Detoxifiante
articol scris de inbucatariecutata blog inbucatariecutata.blogspot.com
Din vremuri stravechi, oamenii intelepti au observat ca, atunci cand un om acorda prea multa atentie placerii de a manca, ajungand la excese periculoase, el se expune riscurilor de imbolnavire. Intoxicarea sau incarcarea corpului reprezinta o acumulare de toxine in organism si se produce datorita unor obiceiuri alimentare gresite: ingerarea unei cantitati de alimente mai mari decat are nevoie organismul, ingerarea la aceeasi masa a unor alimente incompatibile din punct de vedere al digestiei (lapte cu peste, muraturi cu dulceturi, carne cu fructe etc.), consumul unor alimente care predispun la acumulari toxice in corp (carne, alcool, cafea, zahar sau alimentele care contin aditivi). Puterea digestiva a organismului, fiind depasita atunci, apar produsi nocivi, care ajung sa fie prezenti in corp intr-o cantitate ce depaseste capacitatea normala de eliminare.
Dezintoxicarea naturala reprezinta procesul prin care organismul elimina in mod spontan sau provocat produsii de degradare metabolica acumulati prin intermediul organelor de eliminare, rinichii, tubul digestiv, vezica biliara, glandele sudoripare. Cand pragul de filtrare al organelor cu rol detoxifiant este depasit, substantele toxice se "cantoneaza" in diverse tesuturi si organe, si, in timp, determina aparitia unor boli cronice, cum ar fi: hemoroizii, acneea, obezitatea, ateroscleroza, sau steatoza hepatica.
Inainte de a se declansa aceste boli, apar semne ale incarcarii organismului cu toxine, cum ar fi: stari de oboseala nejustificata, apatie, cresterea peste masura a perioadei de somn, oboseala la trezire, durerile de cap frecvente, senzatia de greutate a membrelor, limba devine incarcata cu depozite aderente albicioase, galbui sau cenusii, creste nevoia anormala de a manca multe dulciuri, alimente grele, prajite sau excesiv de condimentate si totodata fecalele, urina si transpiratia capata un miros puternic si neplacut.
Pentru a ajuta organismul sa se debaraseze de toxinele acumulate, sunt recomandate cure naturale de dezintoxicare.
Postul negru
Postul negru sau repausul alimentar, ori asa numitul "regim de zero calorii" pe care il folosesc in prezent multe clinici de endocrinologie si nutritie este cel mai eficient mijloc de purificare al organismului si se practica de peste 2500 de ani, printre adeptii sai din antichitate aflandu-se Hipocrate, Socrate, Pitagora, si Plutarh. Prin abtinerea de la mancare, organele digestive sunt puse in repaus, iar tesuturile se invigoreaza prin arderea toxinelor care exista la acest nivel. El trebuie sa fie abordat la recomandarea si sub supravegherea unui specialist. in functie de starea de vitalitate a organismului, se recomanda cure de post negru de 1-3 zile pe saptamana, timp in care se va consuma doar apa, in cantitati de aproximativ 2-3 litri pe zi.
Regimurile vegetariene
Regimul ovo-lacto-vegetarian, sau vegetarian, identic postului crestin, are de asemenea un efect puternic detoxifiant asupra organisnului.
Plantele medicinale
Plantele cu rol detoxifiant, de exemplu papadia, mesteacanul, aloea, cicoarea pot fi folosite in paralel, sub forma de pulbere, sublingual, sau sub forma de macerat la rece.
Totodata este necesar sa se renunte la alimente care contin aditivi alimentari, la cafea, tutun si alcool. Aplicand mai mereu aceste metode naturale vom reusi sa dobandim un bun tonus fizic, psihic, mental si emotional si putem mentine astfel o stare de sanatate perfecta.
Curele cu sucuri proaspete
Curele cu sucuri proaspete de fructe sau legume sunt recomandate pentru ca reprezinta o sursa importanta de vitamine minerale si zaharuri (glucoza, levuloza si fructoza), usor asimilabile. Cele mai multe sucuri proaspete au actiune diuretica, datorita continutului bogat in apa, astringenta, datorita bogatiei in substante tanante, situatie caracteristica in special afinelor, coarnelor si gutuilor. Pot avea de asemenea actiune laxativa, specifica mai ales fructelor si legumelor bogate in balast, cum sunt perele, caisele, prunele.
Sucurile se vor consuma incepand de dimineata, pe stomacul gol, apoi le vom intercala intre mese, dar avand stomacul gol. Eventual, alimentele gatite vor fi consumate la minim o jumatate de ora dupa ingerarea sucurilor.
Efectul este cu atat mai rapid cu cat cantitatea sucului consumat este mai mare. Se vor prepara sucuri numai din fructe coapte si sanatoase. Sucurile vor fi pastrate la rece maxim 12 ore. Dupa acest interval valoarea lor terapeutica si nutritiva se reduce sau chiar se pierde.
sursa: ayurvedaromania.ro