contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cupcakes Supercalifragilistice

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Vegan chocolate cupcakes with peanut butter and banana frosting

De cand a aparut Anais in viata mea, am o obsesie pentru cupcakes. Cupcakes – acele prajiturici inrudite cu muffins insa mult mai delicate atat ca aspect cat si ca textura si arome, acoperite de cate o palarioara de crema si decorate adorabil. Am mancat cupcakes de cateva ori in viata mea insa nu au fost deloc pe gustul meu: frostingul suprasaturat cu unt si zahar e prea greu pentru stomacul meu. Asa ca o buna bucata de vreme m-am multumit sa privesc doar aceste minunatii si sa capat o adevarata pasiune pentru orice obiect inscriptionat cu aceste delicatese.

Vegan chocolate cupcakes with peanut butter and banana icing

Nu demult insa am inceput sa caut alternative vegane pentru ele. Mai exact, pentru frosting. Insa tare dezamagita am ramas caci nu am gasit nimic pe placul meu. Ba erau pe baza de tofu, ba contineau zahar pudra si margarina… deci nu. Asa ca am incropit eu o reteta simpla, raw, dar care s-a dovedit a fi absolut delicioasa. Onctuoasa, aromata, parfumata insa nu grea sau inecacioasa. Yuppi! De-acum, pornind de la ea, pot crea varientati nenumarate de frosting: de vanilie, ciocolata, caspuni, mango, ananas, visine, etc.

Cat despre cupcakes… am facut mici modificari la reteta initiala, de unde am si pornit cu ideea unui topping pe baza de banane. Reteta e foarte simpla. Atat de simpla incat eu, cu Anais-lipici dupa mine am reusit sa o fac cap-coada. Prajiturelele sunt foarte gustoase: umede, ciocolatoase, decadente. Inima de unt de arahide completeaza minunat ciocolata si crema de banane.

Beauties

Cupcakes de ciocolata cu inima de unt de arahide si frosting de banane

Cupcakes (13 bucati mici sau 10 mari) – adaptare de pe joylicious.net

  • 1  cana si-un sfert (1/4) faina integrala (eu am folosit faina integrala de spelta, care are continut mai scazut de gluten si este mai usor digerabila)
  • 3/4 cana zahar sucanat/rapadura/muscovado (acestea si doar acestea sunt adevaratele tipuri de zahar brun sanatos, obtinute fie prin evaporarea sucului de trestie, fie prin concentrarea melasei)
  • 1/3 cana cacao (eu am folosit cacao cruda, raw)
  • 1 lingurita praf de copt bio (care contine bicarbonat de sodiu, crema de tartar si alte cateva ingrediente naturale 100%)
  • 1/2 cana de lapte vegetal caldut (de soia, migdale, caju etc)
  • 60-80 g ciocolata 70% cacao, topita cu 5 linguri de lapte vegetal, pe bain marie
  • 1/3 cana unt de cocos topit
  • 1 lingurita otet de mere (NU otet de vin!)
  • unt de arahide neindulcit – pentru umplere
  1. Ingredientele uscate se amesteca intr-un bol, iar cele lichide in alt bol.
  2. Ingredientele uscate se adauga peste cele lichide, amestecand mereu cu un tel, pentru a nu se forma cocoloase. Compozitia rezultata trebuie sa fie una groasa, vascoasa.
  3. Cu o lingura se ia compozitie si se umplu formele de cupcake de 3/4.
  4. Tava impreuna cu formele se da la cuptorul preincins la 175 grade C pentru 20-25 minute, sau pana cand prajiturelele trec testul scobitorii (intepand prajiturelele cu o scobitoare, aceasta trebuie sa iasa curata, semn ca sunt coapte).
  5. Se lasa pe un gratar la racit.
  6. Dupa ce se racesc, li se taie cate un capacel si se umplu cu unt de arahide neindulcit.

Frosting de banane

  • 1 cana caju crud inmuiat peste noapte si scurs de apa
  • 2 banane mari bine coapte, dar fara pete maronii
  • 2 lg miere de salcam (gasiti la Kzarinne una delicioasa, pe care o puteti lua cu 5% reducere, daca mentionati codul “Lifestyle blog”)
  • zeama de la 1/2 lamaie mare
  • 3/4 cana unt de cocos topit
  • 1 lingurita lecitina granule (NU lichida sau pastile!)
  1. Bananele se curata de coaja, se taie felii potrivite si se pun pe o hartie de copt in tava aparatului de deshidratat, la 45 grade C pentru 3-4 ore (operatiunea se poate face si la cuptor, avand grija sa lasati usa acestuia deschisa si temperatura cat mai mica, pentru a nu le coace). Toata ideea e ca apa din ele sa se evapore si ele sa capete un aspect caramelizat, cu un gust pe masura.
  2. Toate ingredientele, cu exceptia lecitinei, se pun in blender si se mixeaza pana rezulta o crema perfect omogena. Se gusta si daca se doreste se mai poate adauga miere sau lamaie. Se adauga lecitina si se mai mixeaza. Aceasta are rolul de a oferi o cremozitate aparte compozitiei.
  3. Crema obtinuta se da la frigider pentru doua ore. E posibil ca aceasta sa se oxideze usor si sa capete o culoare cafenie insa gustul nu va fi afectat. Puteti vedea si in fotografia cu sectiunea prajiturii, ca par a fi doua straturi de crema insa cel de deasupra este oxidat.
  4. Fiecare cupcake se orneaza cu frostingul de banane si cu fructe dupa gust. Eu am optat pentru merisoare proaspete care contrabalanseaza perfect cu dulceata prajituricilor.

 A plate of goodies on your shirt 

Si o mica parte din colectia mea de obiecte “cupcakes”.

1. Hartii pentru cupcakes – Accessorize

2. Brosa handmade by Maia Grozavescu

3. Inel gingival primit cadou de la Kiddy Shop

cupi

P.S. Din octombrie revin in forta! Zâmbet