Cum Se Prepara Kefirul
Sursa Cum se prepara kefirul
articol scris de amainbucatarie.blogs blog amainbucatarie.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Aceasta ciuperca este asemanatoare unui buchetel de conopida, dar dupa multe hraniri eu am avut si un kefir asemenator unei dantele cu marginile ondulate.
Ciuperca de kefir se pune in lapte si dupa aproximativ 48 de ore este gata bautura.
Iata cum prepar eu kefirul
Ustensile necesare
- un borcan de plastic sau sticla, o bucata de panza
- un vas de plastic sau sticla, o strecuratoare, o sita, o lingura de lemn
Pasul 1 Se pregateste ciuperca.
Eu o spal bine in strecuratore cu un jet de apa rece sau calduta.
Pasul 2 Se pune ciuperca in borcan si se toarna peste laptele rece sau caldut. Se acopera cu bucata de panza si se pune intr-un loc intunecos pentru aproximativ 48 ore.
Pasul 3 Dupa 48 de ore se aseaza intr-un vas sita si deasupra lui se goleste prin strecuratoare bautura. Se amesteca usor cu o lingura de lemn pana raman doar ciupercile.
Acestea se spala si se reia procesul de la pasul 1.
Pasul 4 Kefirul trecut prin strecuratoare trebuie sa fie acum in sita. Cu miscari energice amestecati cu spatele lingurii in kefir, astfel incat sa il treceti prin sita.
De ce se procedeaza asa? Simplu: prin strecuratoare mai pot trece micile ciupercute, dar nu si prin sita. In plus, aplicand aceasta metoda kefirul devine mai cremos.
Pasul 5 Bautura astfel obtinuta se depoziteaza la rece.
Alte cateva sfaturi
Tratati ciuperca de kefir ca pe un organism viu: trebuie hranita, nu ii place caldura excesiva, se dezvolta cel mai bine la temperatura camerei, iar la rece isi incetineste cresterea.
Puteti alege cat de acra vretis a fie bautura in functie de timpul in care lasati ciuperca in lapte - 24 de ore mai dulce, 48 de ore mai acru.
O puteti congela. Cand vreti sa o folositi sa o decongelati lent, la frigider.
Nu folositi in preparare accesorii de metal - doar plastic si sticla.
Daca plecati undeva in concediu sau pur si simplu vreti sa prelungiti perioada in care se prepara kefirul, puneti kefirul intr-un pahar cu lapte la frigider. Ii incetiniti dezvoltarea, dar ii asigurati si hrana necesara pentru zilele in care lipsiti.
Eu folosesc cam o lingura la aproximativ 800 ml lapte si il tin 48 de ore la temperatura camerei.
De ce e bun kefirul?
Kefirul este un produs lactat, asemanator unui iaurt de baut, dar cu un gust mai intepator si cu o valoare mult mai mare pentru sanatate!
Pentru rezultate cat mai bune se recomanda prepararea kefirului din lapte integral, nepasteurizat, crud.
Poate fi lapte de vaca, de capra sau chiar si lapte de cocos!
Bacteriile formate in kefir sunt cruciale in restabilirea unei flore sanatoase in intestin, iar mediul acid pe care il creaza este potrivnic parazitiilor.
Astfel, kefirul este extrem de important in dieta copiilor, intarindu-le sistemul imunitar si actionand ca un veritabil antibiotic natural!
Kefirul contine triptofan, un amoniacid esential care ajuta (impreuna cu vit. B6) la calmarea sistemului nervos; calciu, mageziu, vit. B6, B1, B 12, fosfor etc
Din pacate nu stiu de unde se poate achizitiona ciuperca. Pana acum am auzit doar de ciuperca transmisa de la un utilizator la altul.