Cum Preparam Si Conservam Maslinele?
articol scris de adamache blog 1- nu mai doreste adamache-laura.blogspot.com
Intotdeauna mi-au placut maslinele. Le mananc cu o deosebita placere si pofta atat crude cat si in salate sau diferite mancaruri.
Cand m-am intalnit pentru prima data cu un maslin, m-am repezit sa gust o maslina, convinsa fiind ca sunt absolut delicioase. Ei bine, mi-au dat lacrimile din cauza gustului amar intens pe care-l aveau. Nu stiam ca trebuie sa treaca printr-un proces de preparare care sa le faca comestibile si nu stiam ca exista o perioada anume pentru recoltarea lor. Exista foarte multe soiuri de masline si tot atatea moduri de preparare.
In Umbria, sunt intalnite mai mult soiurile de masline pentru ulei, soiurile pentru maslinele de masa fiind mai rare. Cu toate acestea, am avut ocazia anul acesta sa incerc pentru prima data sa prepar masline si mi-a placut extrem de mult, atat prepararea lor cat si rezultatul obtinut.
Pentru ulei, maslinele se culeg prin noiembrie- decembrie iar pentru cele de masa, perioada ideala este ianuarie- februarie, cand pulpa nu mai este tare iar gustul amar dispare aproape complet.
Bineinteles ca pentru a putea sa le preparam, trebuie intai si intai sa le culegem. Asa ca, alegem o zi calda, ne trezim relativ dimineata si ne apucam de cules. Intindem in jurul maslinului o plasa mare, apoi cu un pieptan special, culegem maslinele. Dupa ce am terminat de pieptanat maslinul, strangem plasa cu grija si varsam maslinele in ladite de lemn sau plastic.
Le curatm cu grija, avand grija sa aruncam maslinele lovite si le spalam bine bine in mai multe ape dupa care le lasam sa se scurga bine intr-o sita de plastic pentru 1-2 ore.
Dupa ce sunt scurse complet, le amestecam cu sare grunjoasa.
Pentru fiecare kilogram de masline folosim cc 100-125 gr sare grunjoasa.
Punem maslinele intr-o tava mare, incingem cuptorul la maxim, in cazul meu la 250 grade. Dupa ce s-a incins, stingem cuptorul si introducem tava cu masline in cuptor. Lasam tava inauntru pana cand cuptorul se raceaste complet ( amestecam maslinele din cand in cand), dupa care scoatem tava si scurgem lichidul format. Repetam aceasta operatie timp de 3 zile, de cate 2 ori pe zi, eventual dimineata si seara.
Dupa 3 zile, pulpa maslinelor va fi maronie iar gustul amar va disparea in totalitate.
In cazul in care sunt inca putin umede, le intindem pe un servet de bumbac si le lasam la soare cateva ore, amestecand din cand in cand, pana cand eventualul lichid ramas dispare complet. Daca nu avem soare, le stergem pur si simplu cu o carpa curata de bumbac.
Se pot conserva in ulei de masline, intr-un borcan sterilizat si inchis ermetic sau le punem in pungulite si le congelam.
In Umbria, maslinele se prepara astfel: se amesteca cca 200 gr masline cu 3-4 linguri de ulei de masline, 1 catel de usturoi tocat fin si cateva cubulete de coaja de portocala. Portocala este indicat sa fie biologica pentru ca cele din comert au coaja tratata.
Pentru maslinele conservate in ulei avem nevoie de : ulei de masline, masline si ardei iute uscat. Amestecam maslinele cu ardeiul iute tocat fin ( indepartam samburii ca sa nu obtinem niste masline foarte picante), le asezam in borcan si turnam ulei de masline astfel incat maslinele sa fie complet acoperite. Le servim dupa cateva zile.