contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cum Mancam Mai Putine Grasimi

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Blamate ca fiind principalele vinovate in obtinerea unei siluete rubensiene, grasimile au fost de multe ori catalogate ca fiind nocive, toate laolalta. Nu de putine ori mi-am auzit urechilor ca grasimea de palmier este sanatoasa, ca avocado este un pic cam gras si neplacut la gust, toate acestea si multe altele acutizand lipsa unei demarcatii clare intre cele doua tipuri de grasimi: sanatoase si nocive.

Lipide bune si lipide rele

Plecand de la premisa ca nu tot ce mancam este rau, asa cum nu tot ce cumparam este bun pentru sanatate, exista grasimile sanatoase, asa-zise mononesaturate, nesaturate sau polinesaturate. Abia acestea ajuta organismul. Si cand vine vorba de grasimi sanatoase, limitele nu sunt atat de dure, cateva seminte pe saptamana,de 2-3 ori pe saptamana peste gras, in rest cateva lingurite de ulei de floarea-soarelui sau de masline zi de zi, la salate, supe etc. Insa, raman mancarurile, alimentele deja cumparate, ce au grasimi. Cum putem sa mancam mai putin gras si bun? Sa reducem din grasimi, dar fara sa influentam negativ organismul? Exista asa ceva? Sa se poata manca mai putin gras, economisind calorii?

Raspunsul este da. Se poate manca mai putin gras si bun. Exista chiar trucuri pentru asta. Iata cateva dintre ele.

1. Eliminarea grasimii vizibile

De fiecare data cand pregatiti o mancare ce include si proteine animale, carne, eliminati din grasimea vizibila. Ce inseamna asta? Daca vreti sa gatiti pui la cuptor, inainte de a spala si freca puiul cu ulei si mirodenii, luati un cutit ascutit, cu lama fina, si incepeti prin a elimina pielita, care este bogata in grasimi saturate, dar si grasimea de pe carne, odata data la o parte pielita. Procedand astfel, eliminati din start ideea de a consuma calorii in plus, care si asa vin din grasimi nesanatoase si nu aduc practic niciun beneficiu.

La fel, daca mancati carne rosie, porc, vita, miel etc. eliminati din grasime si incercati sa alegeti numai carne slaba, muschi, are multe proteine si putine grasimi. De la pui alegeti pieptul, la curcan asemenea, de la miel, porc, vita alegeti muschi.

2. Invatarea altor retete

Invatand alte retete, sanatoase, care nu implica prajire, eliminati din start ideea de a manca preparate cu multe lipide si, implicit, multe calorii.

3. Albus in loc de galbenus

O mare problema pe care o sesizeaza gospodinele cand pregatesc dulciuri, este grasimea si numarul de galbenusuri folosite. La ungerea tavii se poate folosi putin ulei de masline, nu margarina sau unt. O alegere inspirata ar fi sa nu se aleaga unt din lapte de vaca. Iar in privinta galbenusurilor, care contin mult coltesterol, ele pot fi inlocuite cu albus. De exemplu, este nevoie de doua galbenusuri, se poate adauga un albus si un galbenus. Nu se observa diferenta, ea sta doar in valoarea calorica mica, dar si lipidica.

4. Fara calorii goale

Caloriile goale desemneaza mancarea de tip fast-food, carbohidratii rafinati, dulciurile, alcoolul. Sunt denumite asa pentru ca sunt bogate in calorii, insa nu aduc niciun beneficiu sanatatii. Fast-food-ul este o sursa nemarginita de grasimi nocive, saturate si trans. Acestea pot fi eliminate din start, incepand astfel sa mancati sanatos si economisind calorii, doar daca renuntati la fast-food. Pe langa fast-food, o sursa de grasimi nocive o reprezinta semipreparatele si produsele de la cofetarie, fabricate cu margarina, contine grasimi trans.

Evident, aceste surse de grasimi nocive vor fi inlocuite in alimentatie de grasimi mononesaturate si polinesaturate-ulei de rapita, ulei de masline, ulei de in, avocado, ulei de floarea-soarelui etc. Toate acestea cu bun-simt, fara a exagera, chiar daca sunt grasimi bune au calorii multe, astfel numarul de grasimi si calorii este tinut in frau, lucru benefic pentru organism.


Filed under: Alimentatie sanatoasa Tagged: calorii goale, cum sa mancam mai putine grasimi, fast-food, grasimi, grasimi mononesaturate, grasimi polinesaturate, grasimi trans, lipide, margarina, nutritie sanatoasa, patiserie, ulei de floarea-soarelui, ulei de masline, ulei de rapita, ulei palmier, unt


Articol recomandat de stildeviatasanatos.wordpress.com