Cum Depozitam Legumele
Sursa Cum depozitam legumele
articol scris de Rhapsody blog Bucatareala la plesneala
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ziua buna, dragii mei! Am promis ca revin cu detalii despre jucaria simpatica FoodSaver FFS002X care a poposit in bucataria mea.
V-am povestit in articolul precedent dataliile campaniei "Stop risipei alimentare" initiata de Retete Culinare si FoodSaver Romaniamenita sa ne atraga atentia in ceea ce priveste risipa de alimente la nivel mondial.
Una din problemele majore cu care ma confrunt este aceea a degradarii legumelor, asa ca astazi discutam despre depozitarea acestora.
Nu stiu cum sunteti voi, insa eu am o problema vis-a-vis de zarzavatul pentru ciorbe. De ani buni nu il mai pun cu sare la borcan fiindca nu agreez gustul, ci il pun in pungute (nesarat) la congelator. Problema este ca in acelasi congelator pun si fructe, si carne, si ciuperci, si mi se pare ca acestea imprumuta din gustul zarzavatului. Si nu este deloc placut sa mananci zmeura cu gust de ardei. :)
Acum ca am descoperit aceasta minune numita FoodSaver FFS002X nu trebuie sa imi mai fac griji pentru aceasta problema.
Pentru iarna pun la congelator foarte multi ardei proaspeti taiati cubulete sau taiati grosier depinde de destinatia lor (adia fie de ciorba, fie de tocanite), ardei copti, rosii intregi si rosii taiate, vinete coapte, etc.
Recomand ca ardeii dupa ce ii spalati si taiati cubulete sa ii congelati ori in pungute, ori pe o tava tapetata cu hartie de copt , abia apoi sa ii transferati intr-o punga FoodSaver si sa ii vidati, astfel vidarea va fi eficienta. Recomand de asemenea, ca ambalajul sa fie mai mare ca in acesta sa incapa o cantitate mai mare, iar cand avem nevoie taiem punga scoatem cat ne e necesar (fara a lasa la dezghetat toata punga) apoi vidam la loc ambalajul si introducem inapoi in congelator.
La rosiile proaspete (taiate) recomand sa fiti atenti cand le vidati, ideal ar fi sa le puneti in punga atfel incat sa fie asezate intr-un singur strat altfel cand le congelati riscati sa se devideze.
Rosiile intregi decojite, recomad sa le lasati la scurs intr-o sita 5-10 minute inainte de vidare. Procedam la fel si cu vinetele coapte curatate de coaja, numai ca in cazul acestora trebuie marit timpul la 30 minute - o ora.
Mi se intampla destul de des sa desfac un borcan de sos si sa nu il folosesc pe tot odata si fiind sos fara conservanti nu tine multe zile dupa desigilare. In cazul acesta recomand cu caldura recipientele pentru vidare FoodSaver. Eu am folosit caserola. Evident o puteti folosi si la salata de vinete sau alte alimente care le-ati procesat si vreti sa ramana fresh.
Modul de functionare a aparatului de vidat FoodSaver este redat in imagini in articolul precedent.
Nota: Puteti vida si legume proaspete intregi sau taiate pe care le puteti tine in frigider pana in momentul in care aveti nevoie de ele, astfel isi vor mentine prospetimea de pana la 5 ori mai mult.
Eu v-am dat doar cateva exemple de legume care pot fi vidate si congelate, insa puteti vida multe altele: porumb, mazare, pastai, dovlecei.
ATENTIE! Va spuneam in postarea anterioara ca pungile FoodSaver se pot refolosi, insa nu toate. Cele in care am vidat carne cruda, peste crud sau alimente grase trebuie aruncate. La fel procedam si cu cele pe care le-am incalzit in cuptorul cu microunde sau au fost fierte.