contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cum Deosebim Afinele De Boz

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Pentru ca am vazut ca pe la noi, prin piete, dar si pe la comerciantii de ocazie de pe marginea drumurilor, se practica un soi de fraiereala a cumparatorului de afine, m-am gandit ca ar fi nimerit sa incerc sa scriu despre deosebirea dintre afine si alte fructe cu care seamana pana la identitate, precum bozul si socul, si pe care comerciantii le vand pe post de afine.
Afinul, sau coacazul negru, este un arbust mic cu frunze ovale, mici - asta este foarte important! - iar fructul este rotund, de culoare albastru inchis, cu gust dulce acrisor. Fructele nu cresc in manunchi - alt aspect important! Se recolteaza din iulie pana in septembrie si se foloseste in special ca diuretic, antibacterian si in diabet.
sursa foto: http://i1-news.softpedia-static.com/images/news2/Curative-Effects-of-Bilberries-2.bmp

Bozul este inrudit cu socul, creste chiar si pe marginea drumurilor, are frunzele alungite, penate, iar fructele sunt aproape la fel ca afinele, doar ca mai inchise la culoare batand inspre rosu inchis si cu gust diferit, chiar usor neplacut, de altfel si frunzele emana un miros neplacut cand sunt frecate intre degete. Fructele se recolteaza in august-septembrie. Este un bun diuretic si se foloseste cu rezultate foarte bune contra obezitatii. In cantitati mari, insa, este toxic!
sursa foto: http://www.agrofm.ro/wp-content/uploads/2012/01/Bozul-Sambucus-ebulus-3.jpg

Socul este un arbust cu frunze alungite, penate si fructe rotunde, de culoare violaceu inchis, aproape negru. Ca si afinele si bozul, socul este un bun diuretic (frunzele), si vitaminizant (fructele), folosit in curele de slabire sub forma de ceai. Frunzele sale, la fel cu ale bozului, emana un miros neplacut cand sunt frecate intre degete.Se recolteaza vara, din iulie pana in septembrie.
sursa foto: http://www.spicesmedicinalherbs.com/img/sambucus-nigra.jpg
Asadar toate aceste plante sunt medicinale si au proprietati asemanatoare, insa numai afinele ajuta si diabeticilor, prin stabilizarea glicemiei. De aceea, in functie de nevoile dv., este important sa le deosebiti, pentru ca de multe ori in loc de afine comerciantii vand boz sau soc, ori pun deasupra vasului de pe taraba un strat de afine, iar dedesubt tot fructe de boz sau soc.