Cum Calculam Caloriile
Sursa Cum Calculam Caloriile
articol scris de furnicuti blog furnicuti.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Dupa mai multe intrebari pe mess si commenturi pe blog, am decis ca e timpul sa descriu cum calculez caloriile pentru mancarurile gatite. Acum aproximativ jumatate de an am inceput sa ma documentez cum se calculeaza caloriile in cazul unor mancaruri mai complexe, ca nu ai cum sa mananci doar salata tot timpul :) Pe cat posibil, am testat algoritmul cand am avut ocazia folosind retete din reviste, cu caloriile calculate. Acolo de cele mai multe ori sunt prezentate caloriile / portie, iar gramajul unei portii poate varia, dar rezultatele au fost bune, chiar si asa.
Cel mai important instrument de care avem nevoie cand vrem sa calculam caloriile este un tabel cu caloriile alimentelor. Mie cel mai complex mi se pare cel oferit de http://calorii.oneden.com/, pe care il folosesc de cele mai multe ori. Bineinteles, daca unele produse au valorile nutritionale trecute pe ambalaj, cu atat mai bine.
Alt instrument foarte util este un cantar de bucatarie pentru ca de multe ori nu stim ce gramaj au ingredientele folosite.
Pentru a gasi numarul de calorii trebuiesc cantarite toate ingredientele inainte de a incepe sa le gatim. Asa ca vom sti ca avem 2 linguri ulei (aprox 30 g), care inseamna 270 calorii, 200 g branza dulce degresata, adica 200 calorii, etc, si vom putea determina cate calorii sunt in total. Sa zicem ca avem in total 1000 de calorii. Dupa ce terminam de gatit, cantarim mancarea din nou si sa zicem ca are 800 grame.
Acum calculam numarul de calorii impartind numarul de calorii al ingredintelor crude (1000 calorii) la gramajul mancarii gatite (800 grame) si obtinem 1.25 calorii / gram. Inmultim cu 100 si avem 125 calorii la 100 grame.
In felul acesta putem afla orientativ cate calorii sunt intr-o portie de mancare.
Pentru restul valorilor nutritionale (lipide, proteine, carbohidrati) nu m-am documentat prea mult, dar presupun ca algoritmul trebuie sa fie acelasi.
Asa ca nu conteaza ca pe un site scrie ca un anume aliment gatit are X calorii, pentru ca nu se stie exact ce ingrediente s-au folosit. De exemplu, la o prajitura e suficient sa pui 100 grame de zahar si 100 grame de faina in plus, ca sa creasca destul de mult numarul de calorii.
Sper ca acum e mai clar de ce apar valorile respective la 100 grame si ca nimic nu e batut in cuie in privinta caloriilor pentru diverse alimente.