Cuiburi Pufoase Cu Portocale Si Cocos
articol scris de retetecalamama blog retetecalamama.ro
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ce se poate potrivi mai bine unei dupa-amieze de iarna decat niste placinţele calduţe, pufoase si parfumate? Drept e ca la fel de bine se potrivesc si la micul dejun, acompaniate de cafea sau de ceai:
Ingrediente:
aluat:
350 de grame de faina 000
180 de mililitri de lapte
50 de grame de unt
1 galbenus de ou
75 de grame de zahar
15 grame de drojdie proaspata
1 praf de sare
1 plic de zahar vanilat
coaja rasa de lamaie
umplutura:
120 de ml. (5-6 linguri pline) de dulceata de coji de portocale
4-5 linguri de fulgi de nuca de cocos
sirop:
100 de ml. de lapte
coaja proaspat rasa de la 1/2 de portocala
1 plic de zahar vanilat
2 linguri de fulgi de cocos
50 de grame de zahar
in plus:
30 de grame de unt moale pentru uns
Preparare:
Faina se cerne intr-un bol, se face o adancitura la mijloc in care se adauga 1 lingura de zahar, drojdia si putin lapte caldut. Se omogenizeaza drojdia cu laptele si zaharul si se asteapta sa actioneze:
Dupa ce drojdia s-a umflat, se bate galbenusul cu un praf de sare, se dizolva cu restul de lapte caldut (40 de grade Celsius), se adauga zaharul si aromele. Adaugand putin cate putin din acest amestec de ingrediente lichide, se incepe framantarea aluatului. Dupa incorporarea completa a laptelui, se adauga untul topit, cate putin, si se framanta in continuare pana la obtinerea unui aluat neted, nelipicios, care s-a desprins complet de pe peretii vasului si incepe sa faca basici (e posibil sa fie nevoie de 1-2 linguri de faina in plus):
Se unge cu ulei bila de aluat obtinuta pe toata suprafata si se lasa la crescut intr-un loc caldut, ferit de curent, pentru o ora.
Intre timp, se amesteca dulceata de coji de portocale cu atatia fulgi de cocos pana la obtinerea unei paste ferme, consistente:
In ora avuta la dispozitie, aluatul s-a dezvoltat frumos, mai mult decat si-a dublat volumul:
Se rastoarna aluatul pe planul de lucru uns cu o pelicula de ulei si se portioneaza in 5 parti egale intre ele:
Fiecare din aceste bucati se imparte, la randul ei, in cate 3, obtinandu-se in final 15 bucatele de aluat, cat mai egale intre ele posibil :
Se aseaza in palma unsa cu ulei cate o bucatica, se aplatizeaza si se pune in mijlocul ei cate o lingurita buna de umplutura:
Marginile se strang si se lipesc, inchizand umplutura in interiorul "cuibului":
Se unge cu unt din abundenta (din cele 30 de grame in plus) o tava nu prea mare (24/28 de cm. a avut tava de unica folosinta pe care am utilizat-o tocmai pentru ca nu aveam nici una atat de micuta in dotare) si se aseaza in ea "cuiburile" cu lipitura in jos. Se ung placintele cu tot untul moale ramas si se lasa sa mai dospeasca intr-un loc caldut, ferit de curent, aproximativ 45 de minte:
Catre finalul perioadei de asteptare, se incinge cuptorul la 180 de grade Celsius.
Iata placinţelele frumos crescute:
Se introduce tava in cuptor, pe etajul superior al acestuia.
Intre timp, se dau in clocot laptele, zaharul, zaharul vanilat, coaja rasa de portocala si cocosul, pentru sirop:
Dupa ce da intr-un clocot, siropul se strecoara prin sita si se pastreaza fierbinte.
Dupa 15-20 de minute, cuiburile prind sa se rumeneasca:
Se toarna siropul fierbinte deasupra placintelor si se reintroduc in cuptor:
Se tin cuiburile in cuptor pana se absoarbe tot siropul si se rumenesc frumos (inca 10-15 minute). Optional, imediat ce se scot din cuptor se pot presara cu fulgi de cocos si bucatele de coaja de portocala:
Sunt minunate caldute, pufoase si minunat de parfumate, combinatia de cocos si portocale fiind foarte rafinata, cel putin pentru gustul meu:
O sectiune pufoasa:
Ingrediente:
aluat:
350 de grame de faina 000
180 de mililitri de lapte
50 de grame de unt
1 galbenus de ou
75 de grame de zahar
15 grame de drojdie proaspata
1 praf de sare
1 plic de zahar vanilat
coaja rasa de lamaie
umplutura:
120 de ml. (5-6 linguri pline) de dulceata de coji de portocale
4-5 linguri de fulgi de nuca de cocos
sirop:
100 de ml. de lapte
coaja proaspat rasa de la 1/2 de portocala
1 plic de zahar vanilat
2 linguri de fulgi de cocos
50 de grame de zahar
in plus:
30 de grame de unt moale pentru uns
Preparare:
Faina se cerne intr-un bol, se face o adancitura la mijloc in care se adauga 1 lingura de zahar, drojdia si putin lapte caldut. Se omogenizeaza drojdia cu laptele si zaharul si se asteapta sa actioneze:
Dupa ce drojdia s-a umflat, se bate galbenusul cu un praf de sare, se dizolva cu restul de lapte caldut (40 de grade Celsius), se adauga zaharul si aromele. Adaugand putin cate putin din acest amestec de ingrediente lichide, se incepe framantarea aluatului. Dupa incorporarea completa a laptelui, se adauga untul topit, cate putin, si se framanta in continuare pana la obtinerea unui aluat neted, nelipicios, care s-a desprins complet de pe peretii vasului si incepe sa faca basici (e posibil sa fie nevoie de 1-2 linguri de faina in plus):
Se unge cu ulei bila de aluat obtinuta pe toata suprafata si se lasa la crescut intr-un loc caldut, ferit de curent, pentru o ora.
Intre timp, se amesteca dulceata de coji de portocale cu atatia fulgi de cocos pana la obtinerea unei paste ferme, consistente:
In ora avuta la dispozitie, aluatul s-a dezvoltat frumos, mai mult decat si-a dublat volumul:
Se rastoarna aluatul pe planul de lucru uns cu o pelicula de ulei si se portioneaza in 5 parti egale intre ele:
Fiecare din aceste bucati se imparte, la randul ei, in cate 3, obtinandu-se in final 15 bucatele de aluat, cat mai egale intre ele posibil :
Se aseaza in palma unsa cu ulei cate o bucatica, se aplatizeaza si se pune in mijlocul ei cate o lingurita buna de umplutura:
Marginile se strang si se lipesc, inchizand umplutura in interiorul "cuibului":
Se unge cu unt din abundenta (din cele 30 de grame in plus) o tava nu prea mare (24/28 de cm. a avut tava de unica folosinta pe care am utilizat-o tocmai pentru ca nu aveam nici una atat de micuta in dotare) si se aseaza in ea "cuiburile" cu lipitura in jos. Se ung placintele cu tot untul moale ramas si se lasa sa mai dospeasca intr-un loc caldut, ferit de curent, aproximativ 45 de minte:
Catre finalul perioadei de asteptare, se incinge cuptorul la 180 de grade Celsius.
Iata placinţelele frumos crescute:
Se introduce tava in cuptor, pe etajul superior al acestuia.
Intre timp, se dau in clocot laptele, zaharul, zaharul vanilat, coaja rasa de portocala si cocosul, pentru sirop:
Dupa ce da intr-un clocot, siropul se strecoara prin sita si se pastreaza fierbinte.
Dupa 15-20 de minute, cuiburile prind sa se rumeneasca:
Se toarna siropul fierbinte deasupra placintelor si se reintroduc in cuptor:
Se tin cuiburile in cuptor pana se absoarbe tot siropul si se rumenesc frumos (inca 10-15 minute). Optional, imediat ce se scot din cuptor se pot presara cu fulgi de cocos si bucatele de coaja de portocala:
Sunt minunate caldute, pufoase si minunat de parfumate, combinatia de cocos si portocale fiind foarte rafinata, cel putin pentru gustul meu:
O sectiune pufoasa:
Copyright http://cuinabanateana.blogspot.com/ by Laura Laurentiu