Cuccidati - Biscuiti Sicilieni Pentru Craciun
articol scris de Brindusa blog brindusascheaua.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Acesti biscuiti, numiti si Buccellati se fac de Craciun in Sicilia. Retete sunt destul de multe. De fapt la italieni fiecare bunica are reteta ei care, bineinteles, e cea mai buna! In principiu, sunt niste biscuiti umpluti cu smochine, stafide, nuci si ce fructe uscate iti mai plac. In viziunea mea, ingredientele arata asa:
Pentru coca
- 500 g faina
- 150g zahar
- 1 lingurita praf de copt
- 1 praf mare de sare
- 220 g de unt moale
- 4 oua
Pentru umplutura
- 350 g smochine uscate, taiate bucati mici
- 50 g stafide
- 50 g migdale (sau alte nuci) taiate bucati mari
- 1 lingurita coaja de portocala rasa
- 85 g ciocolata, taiata mic
- 3 linguri gem de caise/portocale sau altceva
- 3 linguri de rom
- esenta de vanilie
- optional: scortisoara praf sau alte arome, fructe confiate
Pentru uns
- 1 ou
- 1 praf de sare
Cum se fac:
- Mai intai se face coca: Amesteca untul cu zaharul pana ce se omogenizeaza.
- Adauga ouale pe rand, amestecand dupa fiecare.
- Adauga sarea si praful de copt. Amesteca putin. Adauga faina cernuta. Amesteca. Se va forma o coca mai moale.
- Scoate coca pe o suprafata data cu faina si fa din ea o bila. Inveleste-o in folie de plastic si pune-o in frigider pentru 1-2 ore.
- Cu ajutorul unui robot de bucatarie amesteca toate ingredientele pana ce devin legate, ca o pasta. Nu-i nimic daca mai raman bucati mai mari. Aceasta operatiune se poate face si manual, dar toate ingredientele trebuie taiate foarte mic. In cazul asta se framanta toate pana ce se leaga compozitia.
- Bate oul cu sarea
- Se scoate coca din frigider si pe o suprafata data cu faina se mai framanta putin, ca sa devina maleabila. Se mai poate adauga putina faina daca e prea moale.
- Incalzeste cuptorul la 200 C (foarte tare)
- Imparte coca in 10-12 bilute.
- Ia o biluta si cu ajutorul unui sucitor fa un dreptunghi de dimensiuni cam 7 cm x 25 cm.
- Unge una din laturile lungi cu ou batut
- Pe cealalta latura lunga pune din umplutura (imparte-o din ochi sa-ti ajunga pentru toate bilele).
- Infasoara coca, ca o rulada, cu umplutura inauntru.
- Taie la 5- 6 cm. Cresteaza fiecare biscuit de 2 ori sau fa din ei X-uri.
- Pune biscuitii intr-o tava pe hartie de copt. Unge-i cu ou batut
- Repeta pana ce ai folosit toata coca.
- Coace biscuitii la foc mare 10- 15 minute, pana capata o culoare aurie. Ai grija sa nu-i arzi.
- Se mananca reci.