Crumble De Mere
articol scris de oanams blog Ce mancam NOI
Pentru că e toamnă, pentru că e deja frig şi iarna pare că se grăbeşte, pentru că am nişte mere frumoase … a ieşit o minunată prăjitură … şi arome împrăştiate prin toată casa …
Şi nu e nimic complicat, doar nişte …
- 150 gr făină de secară (sau făină alba, dacă doriţi)
- 135 gr unt
- 1 lg unt
- 75 gr zahăr brun
- 2 Lg zahăr brun
- 1 kg mere
- Mix de cereale – orz, secară, grâu, ovăz – cam 2 pumni, nu am cântărit
- Alune de pădure – un pumn
- 1 lg scorţişoară
- O bucăţică de ghimbir
- 30 ml cognac
Să ne apucăm de treabă: amestecăm faina cu untul taiat cubuleţe (untul trebuie scos din frigider cu ceva vreme înainte, sa fie mai moale, la temperature camerei); iese ceva gen biscuiţi pisaţi, să nu vă aşteptaţi să iasă ceva legat. Adăugăm apoi zahărul (75 gr) şi amestecăm din nou; rezultă tot ceva sfărâmicios, şi îl sfărâmăm şi mai mult (cu mâna sau cu furculiţa). Il punem la congelator şi trecem la mere.
Le curăţăm şi le scoatem “căsuţa” şi le tăiem cubuleţe potrivite; le punem într-o cratiţă (cu capac) şi adăugam cele 2 linguri de zahăr peste ele; le-am ţinut cu capac până s-au înmuiat; am luat apoi capacul, le-am stropit cu cognacul şi le-am mai lăsat pe foc 2-3 minute.
Am uns cu unt (1 lg) un vas şi am pus în el merele (fără zeama rămasă); am presărat peste mere scorţişoara şi ghimbirul ras; am scos aluatul din congelator şi l-am pus deasupra (l-am mărunţit pe deasupra, cu grijă, fără să zdrobesc merele); am adăugat peste cerealele şi alunele de pădure zdrobite … şi gata, e timpul cuptorului să îşi facă treaba: ~30de minute la 180-190 de grade (cuptor încins în prealabil – i-am dat drumul când m-am apucat de pregătirea aluatului).
Şi gata … extra scorţişoară când am mâncat … şi poate îngheţată dacă ar fi fost vară
Poftă maaaaareee!
Related posts: