Crumble De Mere Si Pere Cu Fistic: Desertul Lenes
articol scris de Andie blog reteteveggie.com
A mai lenesa prajitura intre toate cate se exista e cumble-ul: pui neshte fructe intr-un vas ceramic uns cu unt, deasupra trantesti un amestec de faina, zahar si unt si aia e! Pentru o duminica linistita acasa, e cea mai buna treaba; in plus, deserturile cu mere nu dau gres. Eu m-am hotarat sa-l stropesc cu un custard de lamaie, uite-asa, sa fie mai smecher. No worries, si custardul tot in doua minute se face.
Ingrediente
2 mere mari
1 para
1 lingura de gris
1 praf de scortisoara si unul de cardamom macinat
170 g faina
70 g unt
70 g zahar
1 praf de sare
1 lingura de fistic crud
Pentru custard: 2 lamai, 3 oua, 100 g zahar
1. Curatam fructele, le taiem in cubulete mari si le amestecam impreuna cu grisul, scortisoara si cardamomul. Le punem intr-un vas ceramic uns cu unt.
2. Intr-un bol amestecam faina, untul, zaharul, sarea si fisticul pana obtinem un amestec faramicios. Il turnam deasupra fructelor si nivelam frumos. Dam la cuptor gas 4 aproximativ 30-40 min, pana s-au patruns fructele iar crusta de deasupra e aurie.
Pentru custard:
1. Radem coaja de lamaie si stoarcem sucul (sa obtinem aprox. 125 ml suc). Intr-o craticioara de sos turnam sucul, 1 lingurita de coaja de lamaie si zaharul. Punem pe focul moderat pana se dizolva zaharul, amestecand ocazional.
2. Intre timp batem ouale cu mixerul – e foarte important sa fie bine omogenizate, de aia am zis mixer.
3. Dupa dizolvarea zaharului dam focul ff mic si turnam incet ouale amestecand cu un tel. In cateva minute crema se va ingrosa si va fi gata. MARE ATENTIE: aveti grija sa nu fiarba; daca temperatura focului e prea mare, veti face ouale jumari, iar crema va face cocoloase.
Dupa ce am testat, am ajuns la concluzia ca prajitura asta dementiala ar fi mers mai bine cu un custard de portocala, ca urmare va sfatuiesc sa il incercati direct pe ala (inlocuind lamaile cu portocale). Intr-un exces de zel, eu am pus prea multa coaja si a fost nitel amarui.
Happy Sunday!
Andie