contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Crumble De Mere Cu Nuci Caramelizate

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Cred că acum ceva vreme declaram aici că brioșele sunt dulcele cel mai ușor de făcut. Mi-am schimbat părerea pentru că unu, am găsit sunt foarte multe persoane care fac muffins foarte proaste cu o ușurință demnă de invidiat și doi, am experimentat de câteva ori crumble cu diverse fructe. Așa că astăzi susțin sus și tare că un crumble de orice e cel mai ușor de făcut desert din lume. Ai nevoie pentru varianta de bază de 4 ingrediente mari și late: fructe (mere, prune, piersici, caise, fructe de pădure - oricare dintre ele merg de minune), făină, zahăr și unt și totul durează 30-40 de minute.

Varianta pe care am încercat-o eu astăzi presupune un picuț mai multă muncă. Doar un picuț. Adică doi pași - călitul merelor și caramelizatul nucilor. Primul pas l-am introdus pentru că vroiam să evit zeama deloc apetisantă care se strînge în vas de la mere atunci când stau la cuptor. Ideea cu nucile mi-a venit pentru că pur și simplu am văzut nuci la mama pe dulap și nu m-am putut abține.
Ca să nu o lungesc, că nu e cazul, ai nevoie pentru crumble de:
- mere tăiate cubulețe (nu e nevoie să le cureți de coajă, doar să dai deoparte semințele)
- zahăr, 80-100g pentru crumble + 3 linguri pentru mere + 2 linguri pentru caramelizarea nucilor
- miezul de la 15 nuci
- făină, 100-130g
- unt, 150g
- 1 lingură de scorțișoară
Și ar trebui să procedezi după cum urmează:
1// să călești merele împreună cu cele 3 linguri de zahăr și lingua de scorțișoară. Asta înseamnă că le pui într-un vas pe foc mic, amesteci continuu vreme de 5 minute sau până observi că începe să iasă siropul din ele. Pui capacul și le lași încă 5-10 minute. Le scoți și le muți într-o strecurătoare până rezolvi pasul 2.
2// cureți nucile dacă nu sunt curățate de mama, bunica sau vecina, le mărunțești cu mâna cât poți sau vrei, le pui într-o crăticoară, tot la foc mic, împreună cu 2 linguri de zahăr. Amesteci continuu până se topește zahărul și toată chestia este lipicoasă foc.
3// amesteci restul de zahăr cu făina și cu untul tăiat cubulețe (atenție, să fie rece, rece, proaspăt scos din frigider). Aici devine totul kind of messy -- trebuie să te folosești de mânuțe și să te joci cu ingredientele până se transformă într-un fel de nisip (sau crumble (firimitură), cum îi zice la origine, de unde și numele desertului).
4// într-un vas ceramic nu foarte mare (sau vas de iena) pui în straturi: merele călite și scurse bine, nucile caramelizate și nisipul obținut la punctul 3.
5// bagi la cuptor pentru 20 de minute (200 grade). Verifici, dacă e auriu crumble-ul de deasupra înseamnă că e gata, dacă nu mai lași 5-10 minute (eventual mută pe 180 grade ca să nu vedem ce n-am văzut...fum, negrală, supărare, știi tu).
Sper să ți se pară și ție la fel de simplu. Încearcă, măcar pentru nucile alea super crunchy combinate cu merele moi și aromate.