contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Crumble Cu Prune Galbene

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
mal

  Ati  vazut reclama la biscuitii cu ROM...cea in care protagonistul e foarte indignat de faptul ca englezii si /sau  americanii "ne-au furat" oina, rucsacul zburator si nu mai stiu ce ?! :))
Tot nenea cu pricina promite sa ne razbune pe toti pentru aceste "marsave fapte" , preluand idea sendviciului de la englezi , in timp ce pe ecrane se deruleaza marea contopire intre biscuiti si crema de ciocolata cu ROM  :D...
Ei bine, cam asa e si cu acest CRUMBLE :)
Altii l-au patentat, noi ne-am inspirat ;)
Nu e nicio filosofie , dar merita incercat .... mai ales ca e un desert care se mananca fierbinte - potrivindu-se de minune cu zilele mai racoroase.
Ingredientele folosite sunt putine, in mare parte fructe....in rest mai trebuie zahar, putin unt, faina si cateva artificii despre care va spun pe parcurs :).
Eu l-am facut cu prune galbene , cumparate in timpul unei mici incursiuni  de la vecinii unguri . Cum am dat cu ochii de ele, cum le-am promis ca le-o coc de nu se vad :))

 Dupa ce am spalat bine prunele , le-am scos samburii si le-am acoperit cu 5-6 linguri de zahar ...

Ca baza am folosit  biscuiti , putin zahar vanilat facut in casa ( gasiti reteta pe blog )  si "o nuca " de unt.

Biscuitii i-am sfaramat grosier si i-am amestecat cu untul , apoi i-am asezat in forma unsa la randul ei cu unt .


 Peste biscuiti am asezat prunele cu zahar ,apoi le-am pudrat cu scortisoara...


Stratul de suprafata e cel care da savoarea de final...cel care trebuie sa fie crocant...sfaramicios.
L-am facut dintr-un amestec de faina ( cca 100 de grame ) cu fulgi de porumb( doua maini ) si unt ( cca 80 g )

Am asezat acest amestec peste prune iar deasupra am presarat putin zahar.

La cuptor a stat aproape un ceas...la 180*.
Pentru ca exista riscul ca fructele sa lase zeama in timpul coaceri, e bine sa puneti forma in care montati  CRUMBLE intr-o tava "tapetata" cu hartie de copt.
Scutiti cuptorul... si pe voi de munca in plus ;).

Imediat ce ati scos CRUMBLE din cuptor il serviti alaturi de inghetata sau de sosul vostru preferat.
Mie mi-a facut cu ochiu inghetata cu/de  portocale...e "de cumparat" dar foarte buna.

Aceasta varianta de CRUMBLE e una adaptata ,simplificata ,  facuta cu ingredientele pe care le-am avut prin casa.
Se apropie de original, dar e diferita. :)
Important e ca  noua ne-a placut. :).
Datorita acestui fapt am zis ca merita s-o impartasesc cu voi.
 Puteti prepara acest desert cu orice fel de prune sau cu ce fructe doriti voi, chiar combinate intre ele. Nu uitati s-o savurati cat mai fierbinte si neaparat cu o cupa de inghetata  asezata deasupra.
Aceasta se va topi, iar combinatia dintre firbinte si rece si aromele alese - e divina. ;)
FITI BINECUVANTATI ! :)