Croissants Si Mini-croissants
articol scris de Alice_albinutza blog alice-albinutza.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
by Alice albinutza
O noua saptamana, o noua provocare in maratonul demarat de electrolux si la care ne-am inhamat cu totii, mari si mici. Asa ca noua saptamana de concurs demareaza in forta cu mult vestita Franta, cu retetele savuroase si cafenelele ei imbietoare. Asa ca am primit drept tema French bakery :). Minunatie, nu-i asa?
Si pentru ca m-am tot gandit si razgandit cam cu ce reteta as putea sa ma prezint, intr-un final am ales Croissants. Superbi!, dar al naibii de dificil de realizat.
Astfel ca duminica, dis-de-dimineata, dupa ce am sorbit cu nesat o zdravana ceasca de cafea cu lapte, mi-am suflecat manecutele, mi-am pus sortuletul si m-am inhamat la ceea ce avea sa urmeze: adica vreo sapte ore de pregatit aluat. Asta dupa ce simbata am vizionat mai multe filmulete pe youtube, care mai de care mai detaliat prezentate. Mi-a placut, evident, cel in care Gordon merge in cea mai veche boulangerie din Paris pentru a vedea si a lucra cu vestitul aluat de foietaj, in incercarea de a realiza cele mai pufoase croissant-uri.
Nu-s eu Gordon, dar dupa ce am muncit o zi intreaga pot spune ca Da! am cele mai pufoase croissant-uri. Putina lauda nu strica.
Astfel ca dragilor, sa nu mai lungesc vorbaria, va prezint Croissants si mini-croissants reteta cu care particip la concursul Electrolux - Inspiration Food Marathon.
Dupa cum bine stiti, din saptamana precedenta, va rog sa imi acordati cat mai multe comentarii pozitive, mai jos, la postarea cu pricina, adica asta :) si va astept si pa pagina de Facebook, acolo unde va rog sa imi lasati cat mai multe comentarii, precum si cat mai multe "like"- uri, la reteta aceasta. Multam fain!
Asadar ingrediente:
- 500 gr faina
- 80 gr zahar
- o lingurita sare
- 300 ml lapte caldut
- 15 gr drojdie uscata
- 350 gr unt
- pentru mini-croissant:
- o parte din aluatul de mai sus
- o bucatica de branza camembert
- o bucatica de ciocolata neagra
- un ou si putintica apa pentru uns
Intr-un bol punem faina, sarea, zaharul si drojdia. Amestecam si turnal incet laptele caldut. Omogenizam si framantam maxim 5 minute, pana ce obtinem un aluat elastic. Formam o bila pe care o lasam la odihnit cam o ora , o ora si jumatate, pana ce isi dubleaza volumul, acoperita cu un prosop curat. Intre timp ne ocupam de unt. Am tot urmarit diverse tutoriale video pe net despre cum si in ce fel sa ne construm singurei aluatul de croissant acasa, asa ca va voi prezenta metoda pe care am vazut-o la cursurile de cooking din Vancouver sau in Boulangerie din paris, in compania lui Gordon.
Luam untul la temperatura camerei si in punem pe o folie alimentara. Il acoperim cu o alta folie si cu ajutorul unui sucitor de lemn il intrindem intr-un dreptunghi, cam de 15*25 cm. Punem apoi dreptunghiul de unt infoliat, la rece, pana ce aluatul e gata crescut.
Scoatem aluatul din bol, presaram masa cu faina si il presam si framantam putin cu degetele pentru a iesi aerul din el. Presaram cu faina, pudram si sucitorul cu faina si intindem aluatul in forma de dreptunghi, suficient de mare pentru a cuprinde apoi untul. Punem untul rece in partea superioara a aluatului, si il invelim in aluat. Inchidem cele patru parti ale aluatului, astfel incat untul sa fie complet invelit si capetele complet inchise.
Intoarcem aluatul si il asezam cu partea cea mai scurta spre noi.
Cu sucitorul intindem aluatul in foaie dreptunghiulara, deci mai mult pe lung decat pe lat. Cand am intins foaie suficienta, (aveti grija sa nu se rupa, sa nu iasa untul pe afara) impachetam aluatul in patru. Aducem marginile in mod egal pana la mijloc, apoi inchidem aluatul ca pe o carte. Stergem excesul de faina, ivelim in folie si dam la rece pentru o ora.
Apoi scoatem aluatul de la rece si repetam operatiunea de 3 ori. Avand grija ca de fiecare data sa intoarcem aluatul 90 de grade si sa intindem foaie in partea opusa. Apoi dam la rece cate o ora.
Ultima data vom impacheta aluatul doar in trei. Inveliti in folie si lasati la frigider 4 ore sau peste noapte.
Cand veti incepe sa il lucrati pentru a face din ele croissants si alte cele minunatii, taiati aluatul in doua, pentru a va fi mai usor.
O parte o veti tine la rece pana in momentul in care va hotarati ce faceti cu ea.
Luati o bucata din aluat, infainati masa de lucru, precum si sucitorul, si intindeti foaie patrata. taiati foaia pe lungime in doua, cu ajutorul unei rotite pentru aluat sau pentru pizza. E un instrument minunat, taie perfect si e simplu de manevrat. Taiati apoi triunghiuri, pe care le veti rula incepand dinspre baza mare catre varf. Nu presati, ci doar rulati usor.
Veti obtine niste cornulete (ha ha, nu asa le zicea bunica?), pardon croissant perfecte. Le asezati frumusel pe foaia de copt intinsa in tava si lasati 30 de minute la temperatura camerei. Ungeti apoi cu ou zbatut cu putintica apa si dati la cuptor pana cresc si se rumenesc. Am mai facut mini-croissant cu branza camembert. Puenti o bucatica de camembert la capatul triunghiului, la baza mare si rulati la fel ca un croissant simplu.
Tot asa am facut cateva cu ciocolata, perfecte pentru Miruna.
Am facut coissants simple, pe care apoi le papam la cafea, cu putintel gem de gutui sau doar asa... pur si simplu le rontaim.
Merita tot efortul. Sunt mai mult decat delicioase, sunt savuroase. Parol!
Pofta buna!
Merita tot efortul. Sunt mai mult decat delicioase, sunt savuroase. Parol!
Pofta buna!