Croissants Frantuzesti
Sursa Croissants frantuzesti
articol scris de nicu220380 blog prajiturelecuretete.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
560 gr faina de buna calitate(daca gasiti manitoba sau faina de forta e si mai bine)
280 gr unt
120 ml lapte caldut
20 gr drojdie proaspata
100 gr zahar
2 oua
6 gr de sare
coaja de lamaie rasa
vanilie
Prepararea:Mai intai pregatim maiaua...drojdia se topeste in 60 ml lapte caldut apoi se framanta cu 100 gr de faina.Se face o biluta se acopera cu folie alimentara si se lasa la crescut pentru 45 minute circa...
....cat creste maiaua pragatim untul....framantam 240 unt taiat bucatele cu 60 gr de faina,apoi se pune intre doua foi de pergamen si se niveleaza pana la un diametru de un centimetru. Se pune in frigider...
...se amesteca ouale,zaharul,untul ramas,laptele ramas,coaja de lamaie si vanilia,se adauga si maiaua,apoi incet incet se incorporeaza toata faina.Sarea se adauga la final ...
se framanta pana va deveni un aluat elastic si fin....acest aluat il vom lasa la crescut acoperit cu folie alimentara ,pentru circa o ora si jumatate...
dupa ce a crescut....
Dupa ce a crescut se intinde aluatul intr-o foaie dreptunghiulara,se pune untul in mijlok apoi se procedeaza dupa cum se vede in imagini...
Dupa ce s-a "impachetat" se intoarce la 90 grade (cu pliile spre voi)si se intinde bine...
dupa ce a crescut....
Dupa ce a crescut se intinde aluatul intr-o foaie dreptunghiulara,se pune untul in mijlok apoi se procedeaza dupa cum se vede in imagini...
Dupa ce s-a "impachetat" se intoarce la 90 grade (cu pliile spre voi)si se intinde bine...
dupa ce s-a intins aluatul se "impatureste" din nou cum am facut prima,apoi se inveleste in folie alimentara si se pun in frigider pentru 30 minute circa.Dupa 30 minute se scoate din frigider se intinde din nou intr-o foaie subtire,se "impatureste" si se pune in frigider pentru alte 30 minute.
In timp ce le intindeti foile veti vedea ca untul tinde sa mai iasa pe margini....nu mai adaugati faina,doar putina pe margini sa nu se prinda de masa de lucru...
....trecute cele 30 minute,se scoate aluatul din frigider se intinde o foaie de circa 1 cm grosime,se taie in triunghiuri si se formeaza croissant-urile...
In timp ce le intindeti foile veti vedea ca untul tinde sa mai iasa pe margini....nu mai adaugati faina,doar putina pe margini sa nu se prinda de masa de lucru...
....trecute cele 30 minute,se scoate aluatul din frigider se intinde o foaie de circa 1 cm grosime,se taie in triunghiuri si se formeaza croissant-urile...