Croissant & Pain Au Chocolat
articol scris de furnicuti blog furnicuti.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Un desert specific frantuzesc, pentru un mic dejun dulce si bun :) Am grupat ambele bunatati in acelasi post pentru ca am folosit acelasi aluat. Am avut ceva emotii cand le-am pregatit, dar au iesit foarte bune, si ca sa citez din furnicut: "daca nu stiam ca am muncit la ele 2 zile, credeam ca sunt cumparate" :)) Bine, e mult spus ca am muncit la ele 2 zile, dar intradevar e nevoie de 2 zile ca sa fie gata, pentru ca aluatul trebuie sa stea de mai multe ori. Si cand sta aluatul, stam si noi, adica nu muncim :))
Pentru vreo 10 croissante si 10 pain au chocolat, avem nevoie de:
- aprox 500 g faina
- 2 linguri zahar
- 400 g lapte
- 50 g unt moale
- 200 g unt rece (un pachet)
- 25 g drojdie proaspata
- 1 ou
- 1 lingurita sare
- cateva cubulete ciocolata
Dizolvam drojdie cu 2 - 3 linguri lapte caldut, putin zahar si 2 - 3 linguri de faina. Lasam maiaua sa creasca la caldura vreo 10 - 15 minute, pana isi dubleaza dimensiunea.
Punem intr-un vas jumatate din cantitatea de faina, adaugam zaharul, sarea, laptele caldut, untul moale si maiaua. Amestecam cu o lingura sau cu un tel pana se omogenizeaza. Incepem sa framantam si adaugam pe rand cate 2-3 linguri de faina pana cand obtinem un aluat moale, dar nelipicios, adica se dezlipeste de pe vas. E posibil sa nu fie nevoie de toata faina. Mai framantam 2-3 minute, acoperim vasul si lasam aluatul la frigider o ora.
Cu putin timp inainte de a scoate aluatul de la frigier, scoatem pachetul de unt de la rece, trebuie doar putin sa se dezmorteasca, vreo 10 - 15 minute. Asezam untul pe o folie de plastic, presaram peste el 1-2 linguri faina si il acoperim cu alta folie de plastic. Cu un facalet, il lovim de 2-3 ori, ca sa-l aplatizam putin. Atentie, nu trebuie lovit tare, adica nu ne varsam nervii pe saracul unt :)) Apoi intindem untul cu facaletul, la fel ca si un aluat, pana obtinem o foaie de 0.5cm. Punem untul pe un tocator si il dam la frigider pana intindem aluatul.
Dupa ce aluatul s-a racit, pe o suprafata presarata cu faina, il intindem intr-o foaie patrata, groasa cam de 0.5 - 0.7cm. Peste punem patratul de unt, rotit cu 45 de grade fata aluat, adica laturile aluatului sa fie in dreptul colturilor untului. Formam un plic din aluat, invelind untul inauntru.
Cu grija sa nu iasa untul, intindem cu facaletul pana obtinem o foaie de 0.5 - 0.7cm grosime. Impachetam in 3, adica aducem o treime de aluat spre centru, iar cealalta treime neacoperita o aducem peste. Intindem din nou aluatul, si il impachetam inca o data in 3. Il intindem din nou, mai putin pana obtinem un patrat, pe care il impachetam ca si cum am inchide o carte, o data pe o latura, o data pe cealalta. Astfel vom obtine un aluat in 4 straturi. Punem aluatul intr-un vas, il acoperim si il dam la frigider pentru cel putin 4 ore, sau peste noapte.
In timpul in care sta, aluatul va creste mult, cu aproximatie isi dubleaza dimensiunea. Dupa ce timpul de repaos s-a terminat, pe o suprafata infainata, intindem o foaie cam de 0.7 - 0.9cm, pe cat posibil patrata. O taiem in patrate cu latura de vreo 10cm. Patratele le putem taia pe diagonala pentru a obtine triunghiuri pentru croissante. Cat timp lucram cu aluatul, in bucatarie este bine sa nu fie prea cald, pentru ca untul se va topi si va fi foarte dificil de manevrat.
Avem triunghiul, taiem 1cm din baza cea mai ingusta spre varf, pentru ca sa va fi foarte usor sa le rulam si sa le dam forma specifica. Rulam croissantele si ne oprim cu putin inainte de varf, eu cred ca le-am lasat putin cam lungi varfurile :) Daca le-am rula la maxim, riscam sa se desfaca cat timp se coc.
Din patratele intregi pregatim pain au chocolat: punem pe mijloc cateva bucatele de ciocolata (un patratel, un patratel si ceva). Aducem o margine peste ciocolata, apoi cealalta margine si asezam in tava cu imbinarea in jos.
Punem croissantele si pain au chocolat in tavi acoperite cu hartie de copt si le lasam la dospit, la temperatura camerei, vreo 30 de minute. Inainte de a le pune la cuptor, le ungem cu ou, evitand marginile aluatului, pentru ca altfel nu va creste frumos.
Coacem la foc iute, la 220 - 240 de grade, timp de 10 - 15 minute, pana se rumenesc. Sunt extraordinar de fragede, pufoase si aromate. Croisantele merg de minune cu putin gem, fara unt, ca au ele destul :)) Pain au chocolat sunt perfecte langa o cana de cafea cu lapte.
Am ajuns si la partea mai putin placuta, caloriile sunt cam asa: 380 la 100 de grame. Dar din cand in cand merita sa ne amintim de Paris :)