Creveti Picanti In Doua Variante
articol scris de pansy blog panseluta-violet.blogspot.com
Este un fel de mancare specific asiatic,prin condimente.Eu l-am incercat in doua variante,nefiind sigura ca sotului meu o sa-i placa sosul de lapte de cocos,in cazul crevetilor.Si i-a placut,pe de alta parte laptele de cocos e greu de gasit si e scump.Eu am lapte praf de cocos adus de prietena mea buna Sorina ,pe care il tratez ca pe orice lapte praf :dupa indicatiile de pe punga.Dar sa revenim :
INGREDIENTE :
-500 g creveti decorticati (cel mai ieftin mi s-au parut crevetii marca "king's prawns" de la Kaufland, 12,4-12,8 lei in cutii argintii de 250 g,(azi nu i-am mai vazut)dar se pare ca si la mega image sunt 52 de lei kg.Astia de care va spun sunt creveti congelati,nu proaspeti.Aia proaspeti sunt mai scumpi.
-2.5 cm radacina ghimbir (1/2 lg gimbir macinat,in lipsa de cel proaspat)
-2 catei mari de usturoi zdrobiti
-1 lg (lingurita) boia foarte iute
-1 lg turmeric (asta nu astiu cu ce poate fi inlocuit,poate cu sofran,dar in marile magazine,se gaseste la raionul de condimente sau cel de mancaruri straine.)in bucuresti mai sunt magazine specializate,scumpe,in afara sunt sigura ca nu snt.Poate ma insel..Eu am noroc cu prietenele mele care traiesc in tari straine si ma aprovizioneaza.La metro sau selgros se mai gaseste,
-2 lg seminte negre de mustar,macinate,Asta n-am avut
- 1/8 lg de cardomom macinat,sau 4seminte de cardamom verde zdrobite
-50 g unt
-120 ml laptede cocos sau smatana dulce entru gatit
-2 Lg de frunze de coriandru tocate,in lipsa,asa ca mine ,2 Lg de patrunjel tocat,adica o legatura,asa cum e acum.
-sare,piper
-paine naan pentru servit,eu am folosit pane prajita normala
MOD DE PREPARARE:
-daca aveti timp si creveti congelati,lasati crevetii de seara pana dimineata sa se dezghete in frigider.daca nu,nu,il treceti pe sub jet de apa 10 minute,dupa care ii strecurati bine si ii amestecati cu condimentele :ghimbir,usturoi,boia iute,turmeric,seminte de mustar,cardamom.30 de minute trebuie sa stea in aceasta marinata.
-intr-o tigaie intinsa sau wok (prefer tigaia intinsa daca crevetii nu sunt decongelati,ca sa se evapore repede apa),topiti untul si adaugati crevetii condimentati.Aproximtiv 1 minut pe o parte si un minut pe cealata.Sa fie usor prajiti si sa devina portocalii rozulii.
-in cazul in care folosim si lapte de cocos,il adaugam si mai lasam 5minute.
_in cazul in care nu folosin lapte de cococs ii scoatem si ii servim cu sos aioli sau maioneza sau sos olandez sau si mai simplu,unt clarificat cu paine naan,sau orez.
eu am folosit paine prajita simpla si au fost grozavi,in ambele variante.