Creveti In Sos De Vin
Sursa Creveti in sos de vin
articol scris de Smart Gourmet blog fantasia-gourmet.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Cum am gatit eu prima data fructe de mare, respectiv creveti, sau cum le zice in filmele americane shrimps
In primul rand nu inteleg denumirea: cum adica fructe de mare? Adica sunt vegetale? Nuuu, ca misca, m-am uitat eu la ele! Cred ca din motive de marketing le-au denumit asa deoarece “vietati de care te poti speria” dadea prost la cumparatori si mai ales cum sa mai fie de fitza sa ceri o portie de risotto ai frutti di mare si nu o portie de “orez cu jivine marine”??? Oricum, deoarece aceste vietati de care nu m-am apropiat cu incredere se numesc fructe de mare o sa denumesc si eu de acum inaite puii-“ fructe de curte” !
Era 8 martie si aveam chef de ceva cu aer sarbatoresc, asa ca m-am oprit la magazinul cu peste. Am intrat si pentru ca am reusit sa stau in magazin, impotriva simtului meu de supravietuire care imi spunea sa ies cat se mai poate, am zarit o gramajoara de chestiuni cu multe picioare si mustacioase, respectiv creveti proaspeti. Ma gandeam eu: “cred ca as reusi sa ii gatesc”, dupa care pretul mi-a taiat orice chef de experimente: 55de lei /kg! Valeu!!! Cum sa dau atatia bani pe urateniile alea! Si dupa aia, daca stau sa ma gandesc bine, nici nu-mi place pestele asa tare! Hai sa iau totusi, dar jumate de kg! De fapt cate creaturi intra intr-o juma’ de kg? Adica 25-27 de lei......aha, tot e mult.
Vanzatorul saracul, imi da explicatii:
- Intra 2 maini bune de creveti!
Adica cum? Ca acum sunt mai in ceata decat inainte! Ma uit la mana mea-e mica, stiu asta, dar ce vrea sa zica cu doua maini?mainile mele sau ale lui? Facute caus doua sau una singura, asa ca la milogi? Incep sa ma uit la mainile vanzatorului, ca asa era logic, nu? Ma uit eu discret la mainile vanzatorului: erau cu manusi, evident. Si mai erau si verzi! Pai verdele mareste sau micsoreaza? Habar nu am!
Ce naiba fac? Ii iau, nu-i iau......... dau sa ma indrept spre usa dupa care ma intorc brusc pentru ca tocmai mi-a venit o idee!
-Va rog eu frumos, spun eu candida vanzatorului, puteti sa-mi cantariti UN crevete?
Saracu’ om-care fie vorba intre noi cred ca joaca poker fara stirea nevestei- nici nu a clipit!
-Desigur, spune el! Are 20 de g micutul!
-Aha, zic eu ganditoare. Va multumesc!
Si ies demna din magazin! Odata iesita din magazin, trag aer curat in piept, scot mobilul-pretenul meu de nadejde- si incep sa calculez: adica 55 impartit la 1000g egal 0,055 lei (hai mai ca asta puteam si eu sa mut o virgula!). Aha, tot in ceata eram, deci un crevete inseamna 20 ori 0,055 adica 1,1 leu/crevete. Ah, deci 10-11 creveti la 10 lei!!!! Evrika!!! Pai de ce nu zici domnule asa, mai clar, sa inteleg si eu: 10-11-creveti 10 lei!
M-a intorc, evident (hai ca nu facusem mult ca doar eram preocupata cu calculatul) in magazin iar bietul vanzator si-o fi scuipat in san-“s-a’ntors nebuna”!
Eu, toata numai un zambet, usor trimfator evident, ii spun:
-Va rog, pune-ti-mi de 10 lei creveti! Si a pus 12 creveti care au facut 100,7 lei! Urale, ovatii.......parca se cereau, ca doar trimfasem! Cumparasem pentru prima data creveti! I-am bagat in geanta si am plecat grabita spre casa ca sa ii gatesc. Hai, ca pun si reteta, ca doar de aia i-am luat, dar stateam si eu la povesti.....
Dificultate-mica-daca treci peste aspectul lor exterior
Timp-3minute in tigaie si 15-20 de minute ca sa ii cureti
Cost-scump
Ingrediente
- 10-12 creveti proaspeti
- 1 catel de usturoi nedecojit (adica cu camasa pe el)
- Coaja de la o lamaie
- 3-4 linguri bune de ulei de masline
- Un praf de fulgi de ardei iute
- 30-50ml de vin alb sec
Mod de preparare
Speli bine lamaia, o stergi cu un prosop si razi doar partea galbena.
Iei un catel de usturoi, il pui pe tocator, il acoperi cu lama lata a cutitului(cutitul ala cel mai mare) si ii zdrobesti printr-o lovitura data cu sete—trebuie sa fii ferma si decisa in lovitura! Poti trata setea cu un pahar de vin sau, de ce nu, spun oamenii ca merge si apa plata cu lamaie!
Am scos eu wok-ul de sus din camara, ca aveam impresia ca imi trebuie ceva spatiu pentru creveti, asa ca am pus coaja de lamaie si catelul de usturoi in wok. Si acum ce sa fac? Sa ii fac intregi sau sa ii decortichez? Hai sa ii pun decorticati pe domnii creveti, ca sa nu se sperie oamenii de ei in farfurie!
La treaba cu mine! Daca tii in mana crevetele si tragi de capul lui il decapitezi cu usurinta! Ok, l-am lasat fara cap, acum trebuie sa ii scot platosa si poate scap si picioarele astea urate! Cu degetul, intri intre exoscheletul lui ( hai ca da bine termenul asta) adica sub coaja aia care are consitenta “cojii” de la fasole boabe atunci cand este aproape fiarta, si pe burta lui, adica intre cele 2 siruri de picioare si indepartezi “coaja” de carnea care nu este atat de fragila pe cat te astepti. Dupa ce il decortichezi, tragi de coada lui si o sa constati ca iese un mic rest de sistem digestiv. La mine a durat cam 15 min bune dupa care am facut repede o fotografie pentru ca se intuneca afara.
Am pus wok-ul pe foc si m-a pufnit rasul! Eu aveam “3 lulele-3 surcele” de creveti, cum zice mama, si eu scosesem ditamai wok-ul!
Am lasat 20-30 de secunde sa se incinga usturoiul si coaja de lamaie, dupa care am us uleiul si l-am lasat se aromatizeze. Am aruncat cozile de creveti in uleiul incins si l-am amestecat cu ajutorul unei linguri de lemn cozile. Le-am tinut cam 1-2 minute dupa care am adaugat vinul alb sec care a bolborosit pana s-a evaporat. Am adaugat un praf de sare si unul de fulgi de ardei iute si am dat jos de pe foc.
Pe foc, in total nu au stat mai mult de 4minute crevetii mei, dar la sfarsit erau gata intr-un sos in care coaja de lamaie era usor caramelizata, iar vinul ii daduse un damf interesant.
Tips
Sosul poate fi adunat cu dumicati de paine pentru ca este usor picant de la fulgii de chili, usor usturoiat, negretos si daca adaugati un vin bun in pahare veti avea o cina delicioasa. Puteti adauga langa farfurie un sfert de lamaie pe care sa o storci peste bunatate de sos.
Eu am facut totusi un risotto cu broccoli-inainte de a face crevetii- ca si garnitura la creveti pe care l-am stropit cu darnicie cu sosul meu absolut delicios.