Creveti Gatiti Pe Lemn, La Gratar
articol scris de amainbucatarie.blogs blog amainbucatarie.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Nu am crezut vreodata ca am sa ajung sa studiez despre arta de a gati in aer liber.
Credeam ca a gati pe aragaz este suficient. Ei bine nu! Cu acest grill in curte am descoperit o lume noua cu infinite posibilitati.
Cu atat mai mult ma bucur ca voi participa in aceasta saptamana la Grill Champions Tour III, unde vor gati cei doi campioni de origine germana Don Caruso (Camillo Tomanek) si Don Marco (Marco Greulich).
Iata cateva informatii dintre comunicatul de presa:
Pentru aceasta primavara, intr-un decor mediteranean, cei doi campioni au acceptat provocarea de a sustine o demonstratie gastronomica inainte de 1 Mai, cand gratarul si micii sunt preocupare primordiala nationala si fiecare devine specialist in domeniu.
Specificul mediteranean al meniului va fi sustinut de retete marca proprie, unele chiar premiate la nivel international, si va fi unul complet de la antreuri pana la desert preparate la gratar , toate in stil autentic mediteranean.
Proiectul GrillSociety.ro este un manifest pentru cultura outdoor cooking & dining din Romania propunandu-si sa demonstreze, prin continut de calitate, existenta in Romania a unei culturi a gatitului în aer liber care depaseste imaginea generica a gratarului traditional la iarba verde, cu mici si mult fum.
In calitate de organizator al Grill Champions Tour, GrillSociety.ro se bucura de sprijinul parterilor care au facut posibila aceasta manifestare inca de la inceput: CampingGrill.ro - specialist in gratare de gradina performante, Corcova Roy & Damboviceanu - vin din zona romanesca cu traditie, Brands International - cafea Nespresso şi nu in ultimul rand RFamily - furnizor de produse proaspete si congelate de peste ce sustine in exclusivitate profilul mediteranean al Grill Champions Tour - editia a III-a.
Va imaginati ca este un efort logistic sa plec la un drum atat de lung cu Natalia, dar sunt tare entuziasmata ca voi avea ocazia sa ii vad pe cei doi gatind live si sunt convinsa ca voi avea ATAT de mult de invatat!
Si tocmai pentru ca va povesteam ca descoper o lume noua in gatitul in aer liber, vreau sa va povestesc azi de o noua descoperire - gatitul pe o bucata de lemn. Si trebuie sa va spun ca este o descoperire incredibila pentru mine! Epocala! :)
Se poate folosi o bucata de lemn netratata si in functie de lemnul folosit si carnea va primi o anumita aroma.
Ingrediente
o bucata de lemn slefuita
creveti decorticati (preferabili pentru a se aroma mai bine)
chilli
putina sare
2-3 catei de usturoi
patrunjel verde
ulei de masline
fire de rozmarin
cateva fire de sparanghel
sare
piper
lamaie
Lemnul se pune la inmoi minim 30 de minute. Eu am folosit o tava mai inalta si am pus un pahar plin peste lemn pentru a-l tine scufundat.
Cand gratarul a fost pornit si s-a format jarul am pus peste carbuni firele de rozmarin. Ce mai aroma!
Pentru ca la acest grill se poate regla temperatura prin gurile de aerisire, se mentina temperatura putin mai scazuta - undeva la 150 de grade.
Crevetii i-am condimentat cu chilli si sare, i-am aliniat pe lemn si i-am pus pe gratar.
OBLIGATORIU! Nu puneti lemnul direct deasupra jarului/focului.
Cand au fost gata i-am trecut printr-un sos usor din ulei de masline, usturoi zdrobit si patrunjel verde.
In paralel am pregatit si sparanghelul.
Intr-o punga am pus sparanghelul, l-am sarat si piperat usor, am stors peste el putina zeama de lamaie si am pus cateva felii de lamaie. L-am lasat asa pana am pregatit gratarul.
Am lasat firele putin pe gratar si le-am servit alaturi de creveti.
Crevetii iau mult din aroma lemnului si de aceea sunt foarte incantata de aceasta metoda si abia astept sa mai experimentez cu ea.