Cremes
Sursa Cremes
articol scris de lili blog liligospodini.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ingrediente pentru 2 foi de aluat:
2 galbenusuri
400 de grame de faina alba
1 praf de sare
100 ml apa minerala carbogazoasa
125 ml iaurt gras
400 de grame de faina alba
1 praf de sare
100 ml apa minerala carbogazoasa
125 ml iaurt gras
Pentru impachetat:
175 grame de unt sau margarina ( eu am folosit Rama)
30 de grame de faina
30 de grame de faina
Crema:
1 litru de lapte
6 oua
12 linguri de zahar
200 de grame de faina alba
1 plic de gelatina alimentara granulata
2-3 linguri de esenta de vanilie sau 3 plicuri de zahar vanilat
6 oua
12 linguri de zahar
200 de grame de faina alba
1 plic de gelatina alimentara granulata
2-3 linguri de esenta de vanilie sau 3 plicuri de zahar vanilat
Preparare:
Din galbenusuri, apa minerala, praful de sare, iaurt si 400 de grame de faina se framanta un aluat neted si elastic (daca e nevoie se adauga 1-2 linguri de faina). Aluatul se aseaza pe planul de lucru uns cu ulei si se imparte in 2 parti egale.
Din galbenusuri, apa minerala, praful de sare, iaurt si 400 de grame de faina se framanta un aluat neted si elastic (daca e nevoie se adauga 1-2 linguri de faina). Aluatul se aseaza pe planul de lucru uns cu ulei si se imparte in 2 parti egale.
Margarina sau untul se framanta cu faina (30 de grame)
pana la incorporarea acesteia – faina
nu are alt rol decat de a face mai buna aderenta grasimii la aluat.
Se ia o parte de aluat si se intinde pe planul de lucru
uns cu ulei intr-o foaie patrata:
O jumatate din cantitatea de unt sau margarina se distribuie
uniform pe toata suprafata foii, apoi se cresteaza cate doua taieturi pe
fiecare din laturile patratului, fara a le desprinde complet:
Se pliaza catre mijloc – mai intai patratele mai mici din
colturi:
De fiecare data se acopera cu partea opusa celei pliate
anterior:
Fiecare bucata de aluat impachetata se aseaza pe o tava
cu partea spre care s-au facut plierile in jos, se infoliaza si se lasa 15
minute la frigider:
Dupa 15 minute se aseaza pe planul de lucru bine uns cu
ulei, cu partea pe care s-au
facut plierile in sus, se unge usor (cu pensula) cu ulei si aceasta
suprafata si se intinde aluatul din nou in forma patrata, efectuand crestaturi
indentice:
Pentru a intinde, incepeti prin a presa cu sucitorul pe mijlocul “pachetului”, apoi rotiti sucitorul, presand usor.
Pentru a intinde, incepeti prin a presa cu sucitorul pe mijlocul “pachetului”, apoi rotiti sucitorul, presand usor.
Dupa trecerea acestui timp se intinde aluatul (la fel cu a doua pliere, ungand cu ulei planul de lucru) in foaie de dimensiunea ceruta (eu am facut placinta intr-o tava de 40/28 cm). Am rulat foaia pe sucitor si am derulat sucitorul deasupra tavii, asezand astfel aluatul la locul lui. Se da la cuptorul incins cca 15-20 minute.
Pentru crema, se amesteca galbenusurile cu 6 linguri de
zahar si faina, adaugand cate putin lapte rece, cat sa se omogenizeze. Restul
de lapte se pune la fiert.
Cand laptele clocoteste se adauga compozitia de
galbenusuri, amestecand continuu, pana la obtinerea unei creme consistente, la
care se adauga esenta de vanilie si se da deoparte:
Se adauga gelatina in crema calda si
se amesteca pana la dizolvare.
Albusurile se bat spuma tare, se
adauga zaharul ramas si se continua baterea pana foc.
Gelatina se pune la hidratat cu 2-3 linguri de apa rece.la obtinerea unei bezele ferme, cu aspect lucios. Se
adauga bezeaua la crema de galbenusuri fierbinte.
Se amesteca cu miscari circulare de
jos in sus.
Bezeaua trebuie sa se incorporeze in crema fierbinte,
pastrand cat mai mult aer, pentru a obtine o compozitie spumoasa.