contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cremes/crempita Si Niste Foietaje

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Nu stiu daca e cea mai buna prajitura, dar e una din preferatele mele. Se face asa de usor, ca e pacat s-o umpleti cu budinca. Sau sa puneti gelatina la crema.
Foile sunt de la Laura Laurentiu, data viitoare aleg o varianta cu mai multe straturi. Oricum, a fost cea mai buna crempita pe care am mancat-o lately. 

Crema - reteta de baza din caietul cu retete, cu ceva modificari, astfel: 500 ml lapte, 3 oua, 160 g zahar, 50 g faina, 30 g amidon, o lingura de unt, esenta de vailie/pastaie. Ouale se bat cu zaharul ca pentru pandispan, pana obtinem un amestec cremos si cu volum; se adauga apoi faina in ploaie, omogenizand. Amidonul se amesteca cu 100 de ml de lapte rece; restul de 400 ml se incalzeste cu vanilia si se toarna cald peste crema de oua, amestecand. Se pune pe foc mic si se toarna laptele amesetecat cu amidonul. Se tine pe foc pana se ingroasa, amestecand constant, ca altfel face cocoloase. La sfarsit de adauga untul. Se umplu foile si se lasa la frigider cateva ore. Crema asta nu e din aia tzapana-tzapana, e usor mai cremoasa, mie asa imi place.

Sucitura asta cu cirese (din aluat de merdenele) o fost pornoshag, nu alta, in toata simplitatea ei. Cu tot cu motul de frisca. Btw, cea mai buna frisca rezulta din smantana pentru gatit de la Dorna, batuta cu niste zahar pudra. 



Croissantele sunt de tip mini, ultima tura a fost maxi, dar nu le-am mai pozat. Mi-a iesit untul din ele la copt, bine, nu tot, dar n-a fost misto. Data viitoare va fi mai bine :). 


Hai, treaca de la mine, daca tot am forma. La inimioara de gem de porto ma refer.

Un banc cu untura, off topic: ii spui la cineva "tu chiar te-ai ingrasat, ar trebui sa mai slabesti" si ii dai un chiscantuz cu untura si carnati, printre altele. Gestionam, nu-i problema.