Crema Focsani (pentru Cunoscatori )sau Branza Framantata Din Cas De Oaie (altfel Facuta )
articol scris de Daniela blog danielabucatariemoldo-ardeleneasca.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
In fiecare an, in luna mai este vremea pentru crema Focsani. Aceasta este o branza exceptional de cremoasa, untoasa, buna pentru uns pe paine, pentru clatite, pentru mamaliga cu branza,pentru pizza, pentru paste si gata : buna pentru orice vrei sa gatesti cu o branza adevarata .Anul acesta nu am mai cumparat gata facuta, ne-am facut-o noi , acasa, si zau ca nu imi pare rau ca am avut curaj.
Asadar, sa incepem cu inceputul : am cumparat un cas de oaie de zece kilograme , extraordinar de gustos si bun .L-am taiat in felii mari si apoi in felii mici, cam de 1 cm grosime, ca pentru cas pane
Uitati-va bine la dimensiunea gaurilor, ca este importanta ..
Apoi, bucatile taiate le-am pus in lighean ( de fapt am impartit bucatile in 4 lighene ) si le-am acoperit cu apa rece.
Le-am tinut asa 5 ore, dupa care am scurs apa ( este verde, la propriu ) La fix 5 ore, am schimbat apa iar, cu apa rece proaspata si am mai lasat 5 ore. La capatul a 5 ore, am schimbat iar apa, dar de data asta am adaugat in apa rece proaspata si sarea si am tinut inca 5 ore. Deci, sa recapitalam : casul sta in apa rece timp de 15 ore.
Calculam acum sarea : 3% din cantitatea de cas, astfel, la 10 kg de cas, am pus 300 grame de sare
pe care macinat-o si am impartit-o in 2 : 150 de grame am pus in apa a treia si celelalte 150 grame le-am tinut deoparte.
Sa continuam : dupa cele 15 ore de stat in apa rece, se scoate casul pe o sita acoperita cu tifon sau prosop de bumbac (aici vedeti gaurile casului, expandate de data acesta )
se acopera cu prosoape de bumbac si asa se lasa peste noapte (adica vreo zece ore )
Dimineata, voiosi si cu putere, purcedem la alta etapa : macinatul prin masina de carne, cu sita deasa
si uite asa iese o pasta omogena de branza.
Acum este momentul pentru a doua tura de sare, va amintiti, cele 150 grame ramase, care se vor amesteca si topi prin framantare .
Si gata,sunteti la finalul muncii voastre brute, acum treceti la chestii interesante, punerea branzei in pungi de 400 grame
aranjarea lor in forma dreptunghiulara, corecta si ordonata
si gata, la lada frigorifica, la congelare rapida pentru 24 de ore.
Toata iarna va fi o luna mai continua la voi in bucatarie cu aceasta branza delicioasa.
Aaaa, sa nu uit : se mai preteaza aceasta branza la inceput de pranz de sarbatoare,gogoloaie, alaturi de o palinca de prune margelata , taman atunci scoasa din congelator
Poza este exemplificatoare pentru cine doreste sa incerce !!!