Cremă De Zahăr Ars şi Prima 100
articol scris de AlexJ blog alexandra-bucatariamea.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Cremă de zahăr ars |
Şi cu ocazia celui de-al 100-lea fan al Bucătăriei mele pe facebook , sărbătorim devorând această Clasică Cremă de Zahăr Ars.
Cremă de zahăr ars - the best bite |
Am o întrebare care mă macină și nu îi găsesc răspunsul . Poate mă puteți ajuta voi . Care considerați că este cea mai bună îmbucătură ? Prima sau ultima ?
Dar până găsesc răspunsul la întrebarea mea să vă spun ce am folosit :
- 6 ouă
- 1 l lapte gras
- 1 linguriță făină ( care nu este necesară - DAR se adaugă ca să nu iasă crema cu găuri )
- 5 linguri zahăr
fără vârf - 2 plicuri zahăr vanilat Bourbon
- 150 gr. zahăr pentru ars
Într-o cratiță ( fără toarte de plastic - deoarece urmează să o băgați la cuptor) se caramelizează 150 gr. zahăr ( cam 8 linguri ) . Se învârte cratița ca să se acopere și pereții laterali cu zahăr topit. Atenţie la degete !!!!!
Eu am avut și câteva vase termorezistente mici , pe care le-am tapetat la rândul lor cu zahăr caramelizat. Se lasă vasele la răcit , până începe să crape caramelul .
Eu am avut și câteva vase termorezistente mici , pe care le-am tapetat la rândul lor cu zahăr caramelizat. Se lasă vasele la răcit , până începe să crape caramelul .
Să aveți grijă să nu se ardă zahărul deoarece va fi amar și strică tot.
Cremă de zahăr ars |
Între timp se pune laptele la fiert cu zahărul vanilat și cu un praf de sare, apoi se lasă la o parte să se răcorească.
Într-un bol mai mare se bat cu telul ( mixerul ) ouăle întregi împreună cu zahărul. Se bat tare până amestecul creşte și devine ca o cremă. Se amestecă lingurița de făină cu puțin din sosul de ouă și apoi se toarnă în compoziție , amestecând . În acest amestec de ouă se toarnă laptele călduț puțin câte puțin , se amestecă ușor și se toarnă totul în cratița cu zahăr caramelizat.
Cremă de zahăr ars |
Se așează cratița în altă cratiță mai mare, cu apă călduță ( bain-marie) , să se sprijine pe toarte și se introduce în cuptor la 150 grade pentru 1 oră sau până este gata.
Cremă de zahăr ars |
Când este gata se lasă la răcit apoi se dă la frigider. Mi-e îmi place sa răstorn crema pe o farfurie ( arata ca un tort ) dar se poate servi și în cupe , cu frişcă , fără frișcă, cu înghețată sau fără .
Cremă de zahăr ars |
Să aveţi o poftă mare !!!
Felia perfectă !!!
Şi uite cum mi-a fost șutit şi ornamentul de zahăr caramelizat !!!!
Cremă de zahăr ars |
Cremă de zahăr ars |
Cremă de zahăr ars |
Mulţumesc pentru vizită !!!!