Crema De Vanilie Ii
articol scris de inatodoran blog retete-vegane.blogspot.com
Iubesc vanilia! Imi place aroma ei delicata si suava care completeaza atat de fin orice desert, transformandu-l in ceva pretios. Da, chiar si un banal sos poate deveni ceva aparte prin folosirea acestei minunatii numite vanilie.
Stiati insa ca acest condiment minunat este de fapt o orhidee, fiind de altfel singurul gen de orhidee cultivat in scopuri agricole. Hmm, pai nici nu ma mai mir de aroma ei perfecta caci doar e o splendida orhidee. Mereu am asociat orhideele cu eleganta. Atat de pure si de simple dar totusi atat de sofisticate si gratioase…
Revenind la postarea noastra… daca prima incercare a mea de a crea o budinca de vanilie a esuat, a doua pot sa spun ca aproape mi-a reusit. Spun aproape deoarece tot nu am ajuns la consistenta budincii originale. Prefer numele de “crema”. O crema bogata si aromata, cu iz de caju si parfum imbietor de vanilie pura. Sincer o consider una dintre cele mai bune creme mancate vreodata. Fara exagerari. Si cand te gandesti ca nu are lapte, oua, amidon si alte cele, ci doar cateva ingrediente simple, pe care le numeri pe degetele de la o mana!
Crema poate capata consistente diferite in functie de cantitatea de apa pe care o vom folosi: astfel daca vom adauga mai multa apa vom obtine un sos numa’ bun pentru inghetata, torturi, dip pentru fructe. Daca vom pune apa mai putina vom obtine o bogata crema de vanilie, buna pentru a fi savurata lingurita cu lingurita si adulmecata cu nesat intr-o zi frumoasa de weekend. Ah, si apropo de inghetata, unde mai pui ca daca asezi compozitia intr-un vas de metal si o dai la congelator obtii o fabuloasa inghetata de vanilie?!
Hai ca musai a trebuit sa te convinga macar una dintre calitatile ei. Eu am hotarat: e desertul ideal pentru weekend!
Crema de vanilie II (pt ~ 3 vasute de creme brulee)
- 1 cana si 1/2 caju crud inmuiat peste noapte in apa rece si scurs
- miere dupa gust
- un praf de sare
- 1/2 baton de vanilie
Nuca de caju o asezam in blender (paharul lung) si acoperim cu apa rece pana la nivelul lor. Daca punem mai multa apa vom obtine un sos. Cu cat punem mai putina apa cu atat consistenta va fi mai tare insa ideal este ca apa sa ajunga la nivelul nucilor si sa nu le depaseasca.
Mixam bine de tot, pret de cateva minute pana cand devine o pasta omogena.
Incorporam miere dupa gust, sare si batonul de vanilie taiat bucatele marunte.Mai mixam cateva minute pana cand batonul este perfect incorporat in compozitie.
Turnam crema in boluri micute si dam la rece pentru cateva ore pentru a se raci si a se inchega mai bine.
Servim simpla sau alaturi de fructe.
TO LIVE FOR!