contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Crema De Vanilie Cu Gelatina

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Reteta Crema de vanilie cu gelatina

Ingrediente pentru Crema de vanilie cu gelatina :
-  4 oua mari,
- 12 foi sau 35 g granule de gelatinei,
- 200 ml lapte
- 250 g zahar tos, o lingura rom (15 ml),
- 500 g frisca, un plic cu zahar vanilat.
Ingrediente pentru ornat :
- 250 g frisca,
- 2 foi sau 6 g granule de gelatina,
- 50 zahar tos,
- 40 ml apa,
- 15 ml rom,
- un plic cu zahar vanilat.
Frisca, pusa direct în galetuta în care se bate, se tine în congelator 2-3 ore, ca sa se raceasca bine, chiar cu cristale multe de gheata în ea. Gelatina pentru crema se înmoaie în tot laptele rece, într-un lighenas de 2—3 l si lasa cca o ora, în care timp lichidul va fi absorbit. Albusurile pentru crema se bat spuma, se adauga 200 g zahar tos si romul, apoi se bat în continuare, pîna cînd se întaresc din nou, ca o zapada si se lasa în bucatarie, mai departe de sursa de caldura.
Crema se poate aranja în mai multe variante.
1) In cratita de 2—2 1/2 l, unsa cu putin unt solid;
2) Crema simpla se poate aranja, în cerc de hîrtie, direct pe un platou tort cu suprafata perfect dreapta (nu farfurie), altfel cercul nu va sta bine sprijinit pe platou si crema mai moale va iesi pe sub el. Se taie o banda de cea 15 cm latime, pe toata lungimea unei coli mari de hîrtie alba (de împachetat, mai groasa). Din banda se formeaza un cerc cu un diametru de 21/24 cm (ca si al cratitei de 2—2 1/2 l); banda se ruleaza de mai multe ori, ca cercul sa aiba mai mare rezistenta si capatul acesteia se prinde cu o agrafa. Cercul se asaza pe platou si, cînd este gata, crema se desarta în interiorul acestuia si (se curata compozitia de pe lighenas cu lopatica din plastic) sc niveleaza.

3) Crema se poate aranja, în cercul de hîrtie, pe un blat de tort de cea 3—4 cm grosime, fie facut în casa, fie cumparat din comert. Blatul din comert este mai gros, deci se va taia în jumatate, pe grosime. Astfel, se pot aranja doua torturi din acelasi blat (de cea 21 – 23 cm diametru) si cu aceeasi cantitate de crema.
Pentru doua torturi crema va fi mai putina, dar suficienta. Blatul se asaza pe un platou cu suprafata perfect dreapta, avînd un diametru mai mare cu 4- 5 cm decît cel al blatului. Cercul de hîrtie se aduna în jurul blatului, cu marginea sprijinita direct pe platou (nu pe blat); între cerc si blat trebuie sa ramîna un spatiu liber de cea 2 cm.
Blatul se stropeste (cu stropitoarea cu capac perforat) cu un sirop, facut din 100 ml apa, 50 g zahar, care se fierbe 2—3 clocote si, dupa ce s-a racit, se adauga în el 30—50 ml rom. (Pentru doua jumatati de blat se dubleaza cantitatile). Crema se desarta peste blat, umplînd si spatiul liber dintre blat si cercul de hîrtie. (Daca s-au aranjat doua blaturi de marime mijlocie, cum s-a aratat, crema se va turna în parti egale peste amîndoua).
4) Crema (mai ales daca este mai moale) se poate aranja cu blatul într-o cratita potrivita, dupa marimea acestuia (daca s-a facut în casa, se pune chiar în cratita în care s-a copt), unsa cu putin unt. Mai întîi, se desarta crema cratita, si apoi, peste ea se asaza blatul siropat, ca la rasturnare acesta sa fie dedesubt, (Daca blatul este mai gros, se taie în jumatate si se siropeaza; , se fac doua torturi, cu crema împartita egal, în doua forme). Cînd s-a hotarît aranjarea cremei dupa una din variantele aratate, se bate frisca (v. „Frisca”) si, apoi, se introduce în frigider, unde se lasa, pîna la întrebuintare.
Daca se procura din comert, batuta gata, frisca se cumpara separat pentru crema si separat pentru ornat, ca sa nu fie nevoie de prea multa manipulare si se pastreaza în frigider, pîna cînd va fi nevoie de ea. In lighenasul cu gelatina, se pun galbenusurile si 50 g zahar. Lighenasul asaza pe un vas cu apa clocotita, cum s-a aratat la începutul capitolului „Creme cu sau fara gelatina” si se bate compozitia cu telul în forma de para, pîna cînd se topeste gelatina si se leaga sodoul cu galbenusurile (5—6 minute), insistînd mereu pe fundul lighenasului. Dupa aceea, se ia de pe aburi, se adauga zaharul vanilat si se trece pe un vas cu apa rece; gelatina se amesteca încon tinuu, pîna cînd se raceste la temperatura degetului (nu mai calda).
Albusul se mai bate putin, ca sa-si revina, daca s-a lasat, apoi sc ia o lingura cu vîrf Din el si se pune în gelatina, amestecînd usor, cu lingura, prin rasturnare, de 6—7 ori; se adauga restul de albus si se amesteca cu telul, de 7—8 ori, pîna cand se omogenizeaza compozitia, chiar daca se moaie putin spuma.
Albusul cu gelatina se desarta peste frisca, sau invers (în orice caz, în vasul mai mare), se curata tot de pe vas cu lopatica de plastic si, apoi, se amesteca cu telul, usor prin rasturnare, chiar pîna la fundul vasului,   ca sa   nu ramîna   frisca   sau albus neamestecate. Pe masura ce se amesteca cu frisca rece, crema se intareste si ramîne umflata. Se aranjeaza, apoi, în forma (dupa varianta care s-a pregatit) si se iasa în frigider, 3—4 ore, ca sa se închege.
In acest timp, se pregateste frisca cu gelatina pentru ornat (v. „Frisca gelatina pentru ornat”). Dupa ce crema s-a închegat, forma se scoate din frigider. Daca a fost aranjata în cerc de hîrtie, acesta sc senate usor. Daca a fost aranjata în cratita, de trece cu cutitul pe marginea cremei, ca sa se desprinda, apoi se pune platoul deasupra si se rastoarna împreuna.
Cratita se acopera cu un servet udat în apa fierbinte si bine stors care se lasa, 1—2 minute, ca sa încal zeasca putin cratita si untul cu care a fost unsa; crema va cadea, imediat, pe platou (operatiunea se mai repeta, la nevoie).
Crema se orneaza cu frisca, pusa într-un cornet, în vîrful caruia s-a dus un sprit crestat; se modeleaza dîre ondulate, pornind din centrul cremei pîna jos, la baza ei si rozete între ele  (v. Frisca). Se poate   executa ice alt ornament, dupa imaginatie.

Retete asemanatoare


Articol recomandat de retete-prajituri.net