Crema De Vanilie Cu Gelatina Ii
articol scris de stelacraciun blog retete-prajituri.net
Crema de vanilie cu gelatina II
CREME FOARTE FINE DE GELATINA (alt mod de preparare)
Ingrediente pentru Crema:
- 3 oua mari,
- 150 ml lapte,
-150—200 g zahar tos,
- 500 g frisca,
- 6—7 foi de gelatina (cu 6 foi crema va fi mai moale, totusi închegata, cu 7 foi va fi putin mai consistenta) sau 18—20 g granule de gelatina,
- 15 ml rom,
- un plic cu zahar vanilat.
Ingrediente pentru Frisca pentru ornat:
- 250 g frisca,
- un albus mare,
-50 g zahar,
-2 foi, sau 6 g granule de gelatina,
-40 ml apa.
Mod de preparare
Intr-un cazanel de 3 l, se înmoaie gelatina în tot laptele rece (cea o ora), pîna cînd îl absoarbe în întregime. Albusurile se bat spuma, se adauga tot zaharul tos si romul, apoi se bat în continuare, pîna cînd se întaresc din nou, ca o zapada si se lasa la o parte. Frisca se tine în congelator, pîna cînd se formeaza cristale de gheata în ea (v. „ Frisca“), apoi se bate spuma cu mixerul (sau se procura batuta spuma din comert; în ambele variante, se pastreaza în frigider, pîna cînd va fi nevoie de ea).
In cazanelul cu gelatina se pun galbenusurile si albusurile batute spuma. Cazanelul se asaza pe un vas cu apa clocotita, si compozitia se bate repede cu telul în forma de para, insistînd pe fundul cazanelului( ca sa nu se brînzeasca crema), pîna cînd se înfierbînta bine si capata consistenta unei smîntîni groase si spumoase (6—7 minute). Se ia apoi de pe aburi si se adauga zaharul vanilat, apoi se raceste pe un vas cu apa rece, pîna cînd ajunge la temperatura degetului (adica, o temperatura, nici calda, nici rece), batînd mereu cu telul, ca sa nu se închege compozitia: daca nu se bate, gelatina se încheaga prin racire (si nu este recomandabil sa se reîncalzeasca).
Se pune, atunci, o lingura cu vîrf din frisca batuta (scoasa din frigider, numai cu 10 minute înainte, ca sa nu fie prea rece) si se amesteca prin rasturnare, cu telul, de 6—7 ori, pîna la fundul vasului, ca sa se omogenizeze; apoi se adauga si restul de frisca, adunata bine de pe vas cu lopatica de plastic si, numai pe urma, se amesteca usor, cu telul, prin rasturnare, pîna la fundul cazanelului (dar nu prea mult, ca sa nu se piarda aerul din frisca). Pe masura ce se amesteca cu frisca mai rece, compozitia se va întari si va ramîne spumoasa; va fi putin mai densa decît crema de vanilie cu gelatina I, dar foarte fina.
Crema se pune asa simpla într-o forma (cratita) de 1 1/2 l sau se poate aranja în oricare varianta, dupa cum s-a aratat la „Crema de vanilie cu gelatina I“. Se tine la frigider 3—4 ore, ca sa se închege bine si, apoi, se rastoarna pe un platou, cum s-a aratat la crema de vanilie mentionata si se orneaza, abundent, cu frisca cu gelatina (v. „ Frisca gelatina pentru ornat“).