Crema De Lamaie
Sursa Crema de lamaie
articol scris de stelacraciun blog retete-prajituri.net
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Crema de lamîie – Crema fiarta
Ingrediente pentru crema de lamaie
- 4 oua mari,
- 500 ml lapte,
- 100-150 g zahar,
- coaja rasa de lamîie,
- vanilie.
Mod de preparare a crema fiarta de lamaie
Ouale întregi se freaca, cea 2 minute, cu zaharul, coaja rasa fin de la suprafata unei iamîi mijlocii, 2 cm baton de vanilie sau 1/2 pachetel de zahar
vanilat, pîna cînd se lichefiaza bine albusul si se formeaza putina spuma deasupra; dupa aceea, se adauga treptat, laptele rece, batînd mereu cu lingura sau cu telul, pîna cînd se omogenizeaza compozitia.
O cratita de 1 l se unge bine cu unt solid la baza si pe margini, apoi în ea se toarna compozitia, cratita, asezata într-o tava cu apa rece, se introduce în cuptorul bine încalzit, la foc mijlociu; crema se va închega în cea 40—50 minute. Focul se reduce la sub-mijlociu; apa din tava nu trebuie sa ciocoteasaca, caci atunci va clocoti si crema din cratita si se va brînzi, devenind poroasa si cu gust neplacut. crema trebuie sa fie omogena. în tava cu apa se adauga, din 10 în 10 minute, cîte llz pahar de apa rece, ca sa nu fiarba în clocot.
Daca este nevoie, se mai reduce si focul. cînd crema s-a închegat (se simte tare la palpare), cratita se trage la usa cuptorului, se înclina putin într-o parte si, daca crema se desprinde de marginea cratitei pîna la baza si nu iese lichid, atunci se scoate din cuptor; crema se lasa în cratita, pîna cînd se raceste bine. este bine sa se faca cu o zi înainte. Dupa ce s-a racit, se introduce în frigider, unde se lasa pîna a doua zi, ca sa fie mai consistenta. platoul de servit se pune deasupra cratitei si, printr-o miscare rapida, se rastoarna.
Crema se poate servi ornata cu cîteva boabe din dulceata sau cu ciocolata rasa, sau cu frisca, cu sau fara gelatina.