Crema De Broccoli Cu Maioneza De Usturoi
articol scris de misflorentina blog Ce si cum mai gatim
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Stii ca ti-a reusit o reteta atunci cind cei pentru care ai pregatit preparatul isi exprima satisfactia scotind la fiecare inghititura eclamatii admirative.
Astfel de experiente merita consemnate pentru combinatia perfecta a ingredientelor, amestecate intr-un mod simplu dar care maximizeaza incredibil aromele.
Broccoli este o leguma - la moda - cu un gust deosebit ce merita descoperit.
Gatit la cuptor sau la abur, in combinatie cu smintina ori brinza, stropit cu lamiie si garnisit cu parmezan, broccoli te surprinde cu savoarea sa fina si delicata, usor metalica datorita componentilor minerali din continut.
De data aceasta mi-am dorit sa incerc ceva inedit, care sa presupuna gatirea cit mai rapida a legumei, pentru a-si pastra calitatile nutritive, si, prin analogie cu conopida – sora sa “blonda” pe care o ador sub forma deliciosului aperitiv cremos, mi-am imaginat o crema de broccoli cu maioneza si usturoi.
Si am trecut la fapte.Ingredientele sint simple si putine iar cantitatile la alegere, dupa gust si preferinta.
Eu am folosit:
- 500 grame broccoli (buchetelele de pe o capatina sau un pachet de broccoli congelat)
- 50 grame graviera (parmezan)
- un galbenus de ou
- 50 ml ulei
- 2 catei de usturoi
- zeama de la o jumatate de lamiie
- 2 linguri seminte de pin
Am procedat in modul urmator:
Am oparit timp de 3 minute buchetelele de broccoli scotindu-le apoi pe un servetel de hirtie absorbanta.
Intr-o tigaie am incins doua linguri de ulei in care am calit buchetelele oparite pina s-au caramelizat usor intorcindu-le cu grija pe toate partile (max. 5 minute) dupa care le-am lasat sa se racoreasca..
Intre timp am curatat usturoiul indepartind si miezul incoltit dupa care l-am dat pe razatoarea fina.
Am adaugat un virf de cutit de sare si am frecat energic pina ce usturoiul si-a lasat sucul apoi am turnat incet si amestecind continuu ca la maioneza trei - patru linguri de ulei obtinind un mujdei cremos. Am separat galbenusul unui ou de albus si l-am adaugat cremei de usturoi. Am omogenizat adaugind strop cu strop inca doua linguri de ulei. A rezultat o maioneza usturoiata pe care, la momentul potrivit, o voi adauga cremei de broccoli.
Buchetelele de broccoli pregatite anterior le-am pus in vasul mixerului adaugind si brinza graviera.
Mixind bine la viteza medie am obtinut un amestec cremos, nu foarte fin, pastrind un aspect usor rustic, ca si cind a fost tocat manual. Acum se adauga maioneza cu usturoi si zeama de lamiie incorporindu-se in amestec pina ce crema devine fina.
Se poate servi imediat cu piine prajita sau pesmet, cu lipie sau biscuiti sarati, presarata cu seminte de pin prajite pe tabla sau, pentru efect, decorata cu felii de masline.
Nu va indoiti de rezultat.
Mergeti la sigur.
Veti face impresie oricind.