contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Crap Cu Rosii Si Ghimbir La Cuptor In Sos De Vin

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga



Ce ai vrea sa pregatesti cand cumperi din piata de peşte, un crap viu, de tip Salonta (adica fara solzi) si postul Craciunului ti-a dat dezlegarea la peşte?


Ei bine, sunt multe optiuni, dar de data asta am vrut sa fac crapul la cuptor!
Si daca tot il fac la cuptor, oricum il fac cu sos de rosii, dar mai adaug de la mine ceva mai exotic: ghimbir (pe care il ador din punct de vedere al condimentului) si lemongrass!

Ingrediente pentru 4 persoane:
1 crap de 1,200 kg
3-4 linguri de ulei de masline
4 cartofi medii taiati cubulete
1 lamaie feliata subtire
1 ceapa alba medie taiata solzisori
1 cutie de rosii taiate cubulete in sos propriu
1 cutie de ciuperci champinon intregi
1 fir de lemongrass tocat 
3-4 cm de ghimbir taiat rondele
3-4 catei de usturoi, taiati in felii subtiri
100 ml de vin alb sec
200 ml de apa (o cana)
1 salata verde
1 lingura de otet balsamic pentru salata
1 lingura de ulei de masline pentru salata
sare si piper dupa gust
Preparare:
Pentru inceput, curatam peştele. Eu n-am avut ce curata, pentru ca am ales un crap de Salonta, care nu a avut nici macar un solzişor pe el. Voi daca ati ales crapul cu solzi, va rog sa-l "epilati" de toti solzii. 
Eliminam si intestinele. Spalam bine peştele in apa rece, pana curatam bine interiorul lui.
Il punem pe un prosop de hartie pentru a sterge si elimina apa de pe el.
Incingem cuptorul la 180ºC.
Intro tava de cuptor, pe care o stropim cu jumatate din cantitatea de ulei de masline, adaugam cartofii taiati bucatele si ceapa alba taiata solzisori.


Pregatim si celelalte ingrediente necesare: lamaia taiata feliute, lemongrassul taiat in rondele (aveti grija sa scoateti partea mai "tare" pe care o prezinta lemongrasuul si folositi doar partea "moale" a acestuia), ghimbirul taiat rondele, rosiile taiate cubulete si sosul acestora.

Peste acest pat de legume, punem peştele pe care intre timp l-am crestat din loc in loc. In crestaturile facute introducem lamaia, usturoiul si ghimbirul. Facem acelasi lucru si pe partea cealalta a peştelui. In interiorul peştelui punem aceleasi condimente. Acum putem presara sarea si piperul peste peşte pe ambele parti exterioare cat si in interiorul lui.
Turnam restul de ulei de masline peste peşte si il ungem usor.

Cubuletele de rosii din conserva noastra, le punem peste peşte, sosul de rosii il turnam in tava. Adaugam ciupercile si cateva firicele de lemongrass. Turnam si vinul  si apa in tava.

Acoperim tava cu o folie de aluminiu.
Introducem tava in cuptor si o lasam la copt la 180ºC timp de 40 de minute.
Dupa ce trec cele 40 de minute, scoatem tava din cuptor, scoatem folia de aluminiu si reintroducem crapul in cuptor, la aceeasi temperatura, pentru inca 15 minute, pentru a se rumeni si a prinde o crusta frumoasa de culoare aurie.

Dupa ce s-a rumenit bine, crapul se scoate din cuptor si il lasam 5 minute sa se odihneasca intrun platou.

Dupa aceea, il transam.
Montajul pe farfurie se face foarte simplu: cate o bucata zdravana de peşte, cu cartofii, ceapa si ciupercile din garnitura, cu sosul de rosii si de vin, din abundenta!
Alaturi, putem asorta preparatul cu o salata verde proaspata peste care am stropit otet balsamic si ulei de masline si sare dupa gust!


Crap cu rosii si ghimbir la cuptor in sos de vin .... Done!
Cu acesta reteta particip la provocarea din "Dulcea Romanie", initiata de Mihaela si gazduita in Decembrie de Simona
POFTA BUNA!

Articol recomandat de marcel-iorga.blogspot.com