Cozonaci Despicati
Sursa Cozonaci despicati
articol scris de mayas-esprit.blogspo blog mayas-esprit.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
- 800 g faina
- 150 g unt
- 5 galbenusuri (100 g )
- 1 cub drojdie proaspata
- 130 g zahar
- 250 ml lapte caldut
- 100 ml apa calduta(pentru frecat drojdia)
- coaja de lamîie,portocla
- 1 zahar vanilat
Frecam drojdia cu apa si o lingurita din zahar,
si o turnam în adîncitura din faina,si lasam 10 minute sa dospeasca.
Adaugam zaharul,untul taiat cubulete si zaharul vanilat.
Începem a framînta usor(robot KA-treapta 2).
Adaugam galbenusurile si coaja de citrice razuita,framîntam din nou usor.
Pe masura ce framîntam,turnam cîte putin lapte caldut pîna e gata,
si framîntam mai departe pîna se desprinde aluatul de pe peretele vasului.
Eu am framîntat în total vreo 10 minute.
Cu mînile unse cu putin unt,formam o bila,o asezam în vas,la loc caldut,sa creasca pîna îsi tripleaza volumul.
Scoatem aluatul din vas,îl framîntam usor si îi dam o forma lunguiata,pentru a-l putea taia bucati.
Eu am taiat 2 mai mari si 2 mai mici.Mi-au iesit 3 cozonaci babani tare.
Doi despicati-unu cu mac,unu cu alune,si unu combinat-mac cu alune.
Fiecare taie bucatile în functie de forma si marimea care doreste sa le-o dea cozonacilor.
si o turnam în adîncitura din faina,si lasam 10 minute sa dospeasca.
Adaugam zaharul,untul taiat cubulete si zaharul vanilat.
Începem a framînta usor(robot KA-treapta 2).
Adaugam galbenusurile si coaja de citrice razuita,framîntam din nou usor.
Pe masura ce framîntam,turnam cîte putin lapte caldut pîna e gata,
si framîntam mai departe pîna se desprinde aluatul de pe peretele vasului.
Eu am framîntat în total vreo 10 minute.
Cu mînile unse cu putin unt,formam o bila,o asezam în vas,la loc caldut,sa creasca pîna îsi tripleaza volumul.
Scoatem aluatul din vas,îl framîntam usor si îi dam o forma lunguiata,pentru a-l putea taia bucati.
Eu am taiat 2 mai mari si 2 mai mici.Mi-au iesit 3 cozonaci babani tare.
Doi despicati-unu cu mac,unu cu alune,si unu combinat-mac cu alune.
Fiecare taie bucatile în functie de forma si marimea care doreste sa le-o dea cozonacilor.
Umplutura de alune :
- 400 g alune de padure macinate
- coaja de lamîie,portocala
- 100 g zahar
- 100 ml lapte fierbinte
O umplutura simpla.
Pun în castron toate ingredientele,
apoi torn laptele fierbinte deasupra,amestec su gata
Umplutura de mac:
- 400 g mac macinat
- 150 g zahar
- o pastaie de vanilie
- lapte cît sa acopere macul
Fierbem laptele cu zahar si pastaia de vanilie despicata,îl turnam peste mac,
amestecam si lasam sa fiarba usor la fo foarte mic,pîna se îngroasa/leaga bine laptele cu macul.
Ungem foile cu umplutura,
le rolam,apoi despicam de-a lungul cu cutitul,
si le împletim(in doi )
Asta gros,l-am facut din doua foi rulate(una cu mac,cealalta cu alune),apoi sucite.
Fiind mai gros,l-am lasat sa cresca pîna s-au copt primii doi.
L-am uns cu ceva lapte si galbenus de ou,si am presarat zahar deasupra(îmi place mult coaja )
Copt.
Lasam cozonacii sa creasca,pîna s-a încalzit cuptorul la 180°C.
Îi dam în cuptor,si coborîm temperatura la 170°C,lasam sa se coaca aproximativ 45 minute.
Cel combinat,l-am lasat peste 1 ora,ca a fost mai mare si gros.
Copti.
Cozonacii astia despicati sînt des întîlniti aici,la toate brutariile.
Se acopera cu glazura din zahar pudra si ceva zeama de lamîie,
dupa ce s-au racorit putin,cît sa nu fie firebinti tare(nu faceti glazura înainte).
Sectiuni din despicatul cald cu mac,ca nu au mai avut rabdare copiii .
Pe asta cu alune,l-am taiat dupa ce s-a racit.
le rolam,apoi despicam de-a lungul cu cutitul,
si le împletim(in doi )
Asta gros,l-am facut din doua foi rulate(una cu mac,cealalta cu alune),apoi sucite.
Fiind mai gros,l-am lasat sa cresca pîna s-au copt primii doi.
L-am uns cu ceva lapte si galbenus de ou,si am presarat zahar deasupra(îmi place mult coaja )
Copt.
Lasam cozonacii sa creasca,pîna s-a încalzit cuptorul la 180°C.
Îi dam în cuptor,si coborîm temperatura la 170°C,lasam sa se coaca aproximativ 45 minute.
Cel combinat,l-am lasat peste 1 ora,ca a fost mai mare si gros.
Copti.
Cozonacii astia despicati sînt des întîlniti aici,la toate brutariile.
Se acopera cu glazura din zahar pudra si ceva zeama de lamîie,
dupa ce s-au racorit putin,cît sa nu fie firebinti tare(nu faceti glazura înainte).
Sectiuni din despicatul cald cu mac,ca nu au mai avut rabdare copiii .
Pe asta cu alune,l-am taiat dupa ce s-a racit.