contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cozonaci Cu Nucă, Mac şi Rahat

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Apăsaţi aici pentru a descărca sau imprima reţeta (Google Docs).
Ingrediente (pentru 3 cozonaci: unul cu nucă, unul cu mac şi unul cu rahat):
1 kg de făină, 2 pliculeţe de drojdie, un litru de lapte, 250 gr mac măcinat, 200 gr rahat, 300 gr zahăr, 600 gr nucă măcinată şi amestecată cu zahăr, un ou.


Mod de preparare:

Într-un vas mic se pun la fiert 50 ml de lapte, 

 apoi se adaugă 2 linguri de făină, 

 se amestecă fără să rămână cocoloaşe şi se lasă la răcit.

Restul de făină se pune într-un vas mare (nu de plastic), se adaugă drojdia, un praf de sare, 

compoziţia de lapte şi făină răcită, şi 

 se frământă cu lapte călduţ până nu se mai lipeşte de degete şi se simte cum creşte. Se lasă la dospit, la loc cald, nu aproape de sursă de foc, circa 2 ore.

Între timp, se prepară compoziţiile, astfel:
 
- peste nuca amestecată cu zahăr 

se toarnă puţin lapte clocotit;

- macul se amestecă cu puţin zahăr şi 

se fierbe în lapte 

până se înmoaie.

- rahatul se taie cubuleţe;

După ce a dospit aluatul, se răstoarnă pe o suprafaţă de lemn presărată cu făină şi se împarte în trei părţi aproximativ egale.

Se rulează cu sucitorul fiecare parte,

se toarnă compoziţia cu nucă, 

mac sau 

 rahat pe foaia de aluat, 

 se răsfrâng capetele şi se rulează. 

 Se aşează într-o tavă unsă în prealabil cu puţin ulei. 

 Se sparge oul, 

se bate cu o furculiţă şi 

 se ung cozonacii. Se lasă să stea în tavă aproximativ 30 de minute, apoi se introduc în cuptor, la foc potrivit, până se rumenesc. 

Se scot din cuptor, se ung cu puţină apă rece, apoi se aşează deasupra 2-3 prosoape şi se lasă la răcit, la temperatura camerei. 


Poftă bună!

Articol recomandat de a - reteteilustrate.blogspot.com