Cozonaci Braduti Cu Baza De Panettone
articol scris de naskwik blog anastassiacafe.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
60 gr. stafide deschise la culoare
40 gr. stafide de Corint ( mai mici
inchise la culoare )
50 gr. caise uscate
5 linguri rom
150 gr. unt, in plus pentru uns forma si
cozonacii
400 gr. faina alba
1 lingurita rasa sare
100 ml. lapte
42 gr. drojdie ( 1 cub )
5 linguri zahar
1 plic zahar vanilat
4 oua, 2 galbenusuri
50 gr. migdale tocate cu cutitul si
coaja de portocala confiata
Pentru imbracat
bradutii:
150 gr. ciocolata alba topita la
bain-marie
200 gr. miez de nuci de fistic tocat
marunt cu cutitul
Pentru glazura si
decor:
3 linguri zahar pudra si 1 lingura suc
de lamiae
Gem de culoare rosie
Pudra de zahar pentru pudrat cozonacii
Veti mai avea
nevoie de:
6
cani din ceramica, 1.30 metri hartie cerata pentru copt, creion, capsator o farfurie
sau un capac cu diametrul de 20 de cm. 1 seringa sterila fara ac sau un posh cu
dui cu gaurica mica.
Mod de preparare:
1. Se
tin la inmuiat stafidele in rom 20 de minute. Se topeste untul si se raceste.
2. Pentru
aluat se pune faina cu sarea intr-un castron si se toarna untul topit si racit
pe o margine.Se incalzeste laptele cat sa fie caldut si se amesteca bine cu
drojdia pana se dizolva apoi adaugati zaharul, zaharul vanilat, ouale si galbenusurile,
se adauga si faina si se amesteca totul bine cu un tel circa 5 minute.
3. Se
taie migdalele, caisele uscate si coaja de portocala confiata in bucati mici. Se
adauga in aluat impreuna cu stafidele. Se acopara aluatul cu un prosop curat si
se lasa la crescut intr-un loc caldut, 40 de minute.
4. Se
ung formele confectionate din hartie cu un strat gros de unt.
5. Dupa
40 de minute se bate energic aluatul cu o lingura, se acopera si se mai lasa la
dospit inca 10 minute. Se incinge cuptorul la 200 de grade Celsius. Se toarna
cate o lingura plina de aluat in formele pentru braduti si se lasa la crescut
pana se umple forma pana sus, aluatul ramas il turnati in forme pentru copt, preferabil
din ceramica unse bine cu unt, lasand mai mult de jumatate din forma nepline loc pentru ca sa aiba unde creste aluatul.
6. Cozonacii
se dau in cuptor pe raftul de jos si se coc 55 de minute bradutii, formele mai mari ajung
pana la 70 de minute, timp in care trebuie sa-i supravegheati. In acest timp
cozonacii se ung cu unt moale de 2~3 ori, nu deschideti cuptorul primele 20 de
minute ca sa nu cada fata cozonacului in jos. Daca suprafata cozonacului devine
prea inchisa la culoare, se acopera la jumatatea timpului de coacere cu hartie
pentru copt. Se incearca cu un betisor pentru a vedea daca este patruns.
7. Se
scot din cuptor si se lasa la racit 5 minute in forme apoi se scoate pe un
gratar de bucatarie si se lasa sa se raceasca complet, hartia de pe cozonac se
inlatura doar atunci cand vreti sa-l taiati, iar cea de pe braduti atunci cand
vreti sa-i glazurati cu ciocolata si sa-i imbracati cu hainuta festiva din
fistic.
Mod de preparare
formele de hartie pentru braduti si decorul:
1. Hartia
pentru copt se impatureaza in 6 bucati egale, pe ea se pune o farfurie sau un
capac cu diametrul de 20 de cm. si se deseneaza un cerc, se gaseste centrul cercului
trasand doua linii perpendiculare prin centru cercului.
2. Capsati
cercul de hartie, patrunzand toate 6 straturi si taiati cu foarfeca pe conturul
cercului, acum taiati pe una din liniile
trasate perpendicular pana in centrul lui.
3. Formati
un cornet din fiecare cerc si-l prindeti cu capsatorul.
4. Glazurati
cu ajutorul unei pensule din silicon bradutii copti si desprinsi de hartia in
care s-au copt, cu ciocolata alba topita la bain marie.
5. Tavaliti
bradutii in nuca de fistic maruntita si peste fiecare bradut puneti cate o
lingurita rasa din glazura preparata din 3 linguri de pudra de zahar batuta cu
o lingura de suc de lamiae pana se inalbeste si se lichefiaza ca o glazura.
6. Pudrati
bradutii si ii decorati cu jucarii din gem de culoare rosie cu ajutorul unui
posh sau o seringa fara ac.
Pofta buna !