contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cozonac

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Cum as putea sa descriu aceasta pufosenie plina de ciocolata, decat absolut DELICIOS. Nu as da cozonacul facut in casa nici pe un magazin de cozonaci facuti in comert. Parfumul, mirosul ce "imbraca" bucataria este de nedescris. Simti cu adevarat ca este sarbatoare.
Este intr-adevar ceva de munca insa, bucuria ca poti pune pe masa cozonac facut de tine in casa te face sa uiti toata munca depusa....si acum la treaba, gata! :))

Ingrediente:
  • 1 kg de faina
  • 5 oua
  • 250g zahar + 5lg pt albusuri
  • 2 pliculete drojdie
  • 500ml lapte
  • coaja de la 1 lamaie
  • 1 fiola rom
  • 3 plic zahar vanilat
  • 1 lgta rasa sare
  • 150 ml ulei
  • cacao
  • nuci / rahat / stafide
Preparare
Pentru inceput punem safidele in apa calduta cu putin rom sa se hidrateze/inmoaie.
Luam un castron mare si adaugam faina cernuta si la temperature camerei. Luam 4 oua si le separam albus si galbenus. Albusul lasam deoparte( il vom folosi la crema) iar galbenusul il frecam cu lgta de sare. In mijlocul faini facem o gropita in care punem plicurile de drojdie. Laptele il amestecam cu cele 250g de zahar si zaharul vanilat si punem pe foc amestecand continu sa se topeasca zaharul iar laptele sa se incalzeasca usor luam de pe foc si adaugam o fiola de rom si coaja de lamiae. !!!! atentie nu trebuie sa fie fierbinte ci caliu altfel se opareste drojdia si nu mai creste, daca este prea fierbinte se lasa la racit.
Peste drjodie si faina adaugam galbenusurile frecate cu sare. Incepem sa amestecam usor adaugand putin cate putin din laptele caldut si amestecam pana obtinemun aluat omogen si elastic.


Stangem putin aluatul de pe margini si turnam ulei incins si incepem usor sa incorporam uleiul cu aluatul nostru si tot asa pana termina uleiul. Framantam forate foarte bine cel putin 30min.
Dup ace am framantat bine stangem frumos aluatul punem peste un stergar curat si dam la loc caldut 1ora sau pan ace isi dubleaza volumul.
Cele 4 albusuri de mai sus le batem bine bine cu un praf de sare si cele 5 lg de zahar. Peste aceasta bezea punem cacao si nuci macinate. Cu aceasta crma vom umple cozonaci nostril.
Dupa ce a stat suficient la dospit, luam aluatul si impartim in doua. Ungem suprafata de lucru cu putin ulei si punem o parte de aluat si incepem sa intindem. Daca nu vrea pentru a ne fi mai usor punem putin ulei pe maini. Pe foaia de aluat obtinuta intindem din crema de albusuri de mai sus si preseram rahat sau stafide sau ambele (noua asa ne place si eu pun si si) si rulam cu mare grija incat san u rupem aluatul, iar in timp ce rulam strangem usor capetele astfel nu va curge crema.

Punem ruloul in tava pentru cozonac tapetata cu hartie de copt, cu partea unde s-a termminat de rulat in jos. Ungem cu galbenus amestecat putin lapte si preseram putin zahar vanilat deasupra.

Lasam dinou la crescut cozonaci, la loc caldut si apoi bagam la cuptor, !!! foarte bine incins inainte.
Coacem cozonaci timp de 40-45min.