Cozonac
Sursa Cozonac
articol scris de Silvioara2 blog bucatariasilviei.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Avem nevoie de: 2 cubulete de drojdie de 25 gr. sau 1 cub din cea de 50 gr. 5 galbenusuri, 500 ml lapte cald, 1 cana si jumatate de zahar, coaja de lamaie, coaja de portocale, faina cam 1 kg., o jumatate de cana de unt/untura topita amestecata cu ulei. Toate ingredientele sa fie la temperatura camerei. Cuptorul se incalzeste din vreme.
Umplutura dupa preferinta: nuca, stafide, rahat.
Pentru uns: un galbenus de ou frecat cu o lingura de zahar si o lingura de lapte.
Laptele se incalzeste putin mai mult, se toarna intr-un castronas impreuna cu zaharul si se amesteca cu o lingura pana se topeste zaharul. Se adauga zaharul vanilat, coaja de lamaie si portocala, iar cand a ajuns doar putin caldut se sfarama si drojdia. Totul se amesteca cu 4-5 linguri de faina si se lasa la cald sa creasca putin (10 min).
Faina se cerne intr-un castron mai mare si se face o adancitura in mijloc. Se toarna amestecul de lapte si drojdie, galbenusurile de ou peste care am presarat putina sare (o jumatate de lingurita) si se incepe framantatul. Din cand in cand inmuiem mainile in grasime, ungem si masa de lucru si framantam bine, lovim cu putere aluatul de masa, ne ungem iar mainile, pana terminam toata grasimea. Aluatul se aseaza la loc in castron, se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa la dospit la caldura si ferit de curent. Dupa o ora - o ora si jumatate isi dubleaza volumul.
Ungem masa cu grasime, impartim aluatul in doua, intindem foaie pe masa, umplem cu nuca sau cu ce dorim, rulam foaia si o asezam in tava unsa. Cozonacii se lasa sa mai creasca si in tavi aprox. o jumatate de ora, apoi se ung cu galbenus si se dau la cuptor la inceput la foc potrivit, apoi se micsoreaza focul la minim si se lasa sa se coaca incet timp de o ora.
Se incearca cu o scobitoare daca sunt bine copti, scobitoare trebuie sa fie curata cand intepam cozonacul. Se scot din cuptor, se mai lasa putin in tavi, apoi se scot si se aseaza pe un servet sa se racoreasca.
Pofta buna!