Cozonac
Sursa Cozonac
articol scris de al3xandra.bm126 blog noi2inbucatarie.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Asta e primul meu cozonac. Si totodata asta e primul cozonac care imi place! A fost ceva de lucru la el, dar zic eu ca s-a meritat. Daca cineva imi spunea cu ceva timp in urma(nu mult) ca eu o sa fac cozonac pe care o sa il framant fix 35 de minute (!!!) incontinuu, as fi ras 2 zile. In primul rand fiindca nu ma omoram dupa cozonac si in al 2-lea rand pentru ca nici macar nu intelegeam bine termenul de "framantat"... Dar vorba englezului "never say never".
A crescut atat de mult, incat nu l-am mai putut scoate din cuptor :)). Adica el a avut unde creste, dar cand sa il scot, nu iesea din cauza pragului de la intrarea cuptorului. Am format rapid cu Razvi o echipa de interventie. Eu tineam tava cu cozonac si Razvi scotea gratarul din cuptor, pe care era pusa tava. Odata gratrul scos, am coborat tava si asa am reusit sa scoatem cozonacul naravas din cuptor :D
Nu am poze din timpul prepararii, fiindca a fost mai mult un experiment, dar o sa va scriu reteta in caz ca cineva se incumeta :)
- 500 gr faina 000
- 1 cub de drojdie (25 gr)
- 130 gr zahar
- 250 ml lapte (+ inca 2-3 linguri, daca aluatul e prea vartos)
- 100 gr ulei
- 3 galbenuse
- jumatate de lingurita de sare
- esente (de lamaie, portocala, vanilie)
- 300 gr rahat (sau nuca sau mac sau cacao)
Cernem de 2 ori faina. Incalzim laptele, adaugam aromele si zaharul. Lasam pe foc pana zaharul se dizolva complet. Preparam maiaua : dizolvam drojdia in cateva linguri din laptele preparat deja (atentie, laptele trebuie sa fie caldut nu fierbinte) si presaram 2-3 linguri de faina peste. Lasam sa creasca aprox 15 minute la cald, pana se crapa faina.
Galbenusurile le freacam cu sare. In mijlocul fainii facem o gaura, in care turnam maiaua, restul de lapte caldut si galbenusurile. Framantam. O sa rezulte un aluat lipicios (cel putin asa a fost la mine). Turnam cate putin ulei in palma si framantam in continuare, pana incorporam uleiul. Procedam asa pana nu mai avem ulei. Operatiunea asta mie mi-a luat 35 de minute si la sfarsit o sa aveti mainile rosii de numa'. Mda...
Punem aluatul intr-un castron mai mare, fiindca o sa creasca mult, acoperim si lasam la loc ferit de curent cam o ora si jumatate.
Cand timpul a expirat, impartim aluatul in 2. Intindem 2 foi, le ungem cu o pelicula fina de ulei si punem umplutura (eu am facut cu rahat). Rulam. Impletim cele 2 rulouri si le punem intr-o tava de cozonac tapetata cu hartie de copt.
Mai lasam la dospit in tava 45 de minute. Ungem cu galbenus de ou amestecat cu 3 linguri de lapte si presaram zahar deasupra.
Dam la cuptor, la 180 de grade, timp de 40-45 de minute.
Reteta de aici.