contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cozonac Treccia Russa

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga






Sursa Laura Adamache am schimbat putin reteta, facand mai multe cautari pe net, dar la ea am gasit prima data aceasta reteta care m-a incantat :) !
Ingrediente:
Aluat:
Ingredientele sunt pentru o forma mare de cozonac sau 2 mai mici pentru chec
600~690 gr. faina cernuta
250 ml. lapte
2 oua
90 gr. unt
1/3 lingurita sare
1/2 lingurita turmeric
90 gr. zahar
20 gr. drojdie proaspata
coaja rasa de la o portocala
1 lingurita esenta de vanilie
ulei pentru uns tava
Umplutura:
2 linguri scortisoara
2 linguri faina
100 gr. zahar brun
1/2 pahar miez de nuca prajita si curatata de coaja
1/2 pahar merisoare uscate
90 gr. unt moale
1 galbenus amestecat cu 1 lingura de lapte pentru uns cozonacul





Mod de preparare:
Drojdia se lichefiaza cu 1 lingurita de zahar pana devine lichida si se amesteca cu laptele caldut, turnam laptele intr-un leghean cu 200 gr. faina, amestecam maiaua cu un tel cu suprafata siliconata sau  cu o lingura de lemn, pana se omogenizeaza, o punem la dospit acoperita cu un servetel curat intr-un loc caldut ferit de curenti pentru 1 ora.
Dupa ce a dospit maiaua, adaugam in ea ouale batute putin cu zaharul si turmericul, apoi untul topit cu aromele, sarea si restul de faina .
Trebuie sa rezulte un aluat moale, dar elastic care nu se lipeste de maini, daca simtiti nevoia, puteti sa mai adaugati faina cat sa nu sa se lipeasca aluatul de maini si sa-l puteti lucra.
Framantati aluatul ~5 minute, il acoperiti si-l mai lasati la crescut intr-un loc caldut, inca pentru 1,5 ore pana isi dubleaza volumul.
Intindeti aluatul pe planul de lucru intr-un blat cu grosimea de 8~10 mm, cu laturile de ~ 40/30 cm .
Il ungeti cu untul moale, presarati peste blatul de aluat scortisoara amestecata cu zaharul si faina, uniform pe toata suprafata, apoi il presarati cu miezul de nuca si merisoarele il acoperiti cu o bucata de folie de aluminiu si il presati o data cu sucitorul pe toata suprafata ca sa se lipeasca mai bine umplutura de aluat.
Rulati aluatul intr-un snur, ii taiati 2 bucati din rulada cu dimensiunea de ~5 cm cu un cutit foarte bine ascutit si le pastrati deoparte, acum taiati acest snur in jumatate pe lungime, lasand un capat netaiat de 5 cm, puneti intre cele doua snururi optinute la capatul netaiat una din bucatile de aluat taiate in prelabil ( de 5 cm ) il impletiti,  rasucind fasiile optinute ( va straduiti sa-l rasuciti cu sectiunile in sus, sa se uite umplutura in sus ) cand ajungeti aproape de sfarsitul rasucirii puneti a doua bucata de aluat si terminati de rasucit ca in poze.
Punem cozonacul optinut intr-o tava asternuta cu hartie pentru copt unsa cu ulei si-l lasam sa creasca pana ajunge la buza formei de copt.
Ungem cozonacul cu un galbenus amestecat cu putin lapte si il coacem la 180 gr. C cuptor preaincalzit timp de ~40 de minute.
Pofta buna !