Cozonac Tip Panettone
Sursa Cozonac tip Panettone
articol scris de Didona157 blog aromele.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Reteta este aici - http://www.lalena.ro/1106-reteta-Cozonac-ItalianPanettone.html
Ingrediente
Lapte - 150 ml - cald
Drojdie - 50 g
Faina alba 750 g
Oua - 6 buc
+ 2 albusuri pentru glazura
Unt - 170 g
Zahar - 120 g
+60g zahar pudra pentru glazura
Sare
Esenta de vanilie
Fructe uscate - eu am pus stafide macerate in rom, merisoare, fructe confiate verzi si coji de portocale fierte in sirop de zahar, taiate marunt
Migdale /nuci - 100 g
Fulgi de migdale
- pt glazura -
Amidon alimentar - 2 linguri
Preparare>
- facem maiaua:
- Amestecam laptele cald, drojdia si 70g de faina ;i lasam sa creasca 45 de minute, pina creste de 3 ori.
Framantarea:
- Punem untul moale, sarea, vanilia si 60g zahar si le batem cu mixerul.
Apoi, pe rind, adaugam:
- 2 oua batute + 200 g faina -se da iar la mixer;
- inca 2 oua batute separat + 200 g faina -apoi la mixer;
- inca 2 oua batute + 200 g faina -se da iar la mixer;
Deci in 3 etape am amestecat untul si ouale si faina, peste acestea punem si maiua.
Se bate totul cu spiralele de la mixer.
- Adaugam fructele uscate, bucati de rahat sau jeleu, foarte mici, coaja de lamie.
- Acoperim totul cu o folie si lasam sa creasca 2 ore .
P eplanseta presarat cu faina framantam aluatul 2-3 minute; va fi moale si putin lipicios.
Punem aluatul in tava si il lasam sa mai creasca 2 ore, acoperit cu folie de plastic.
Glazura:
- migdalele macinate, 50g zahar pudra, 2 albusuri crude si 2 linguri de amidon. Amestecati bine si o turnati peste cozonac, apoi presarati zahar brun sau fulgi de migdale.Se poate unge si cu ou, se poate presara mac sau nuca.
Se coace cam 40-45 minute.
Se scoate din tava dupa 30 de minute.