contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cozonac Super Bun La Masina De Paine

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Ma declar un mare fan al masinii de facut paine. Nu numai ca iti poti pregati la tine acasa paine pe gustul tau, mai alba, mai neagra, cu seminte, fara seminte, cu masline, cu coaja crocanta sau nu, mai rumena sau mai putin rumena si descrierile pot continua (cei care au deja in dotare o astfel de masina stiu despre ce vorbesc), dar cu ajutorul ei poti face si deliciosul cozonac, de care ma declar dependenta, la sarbatori, dar si cu alte ocazii mai mult sau mai putin speciale.
Pana am gasit o reteta buna pentru cozonac la masina de facut paine, a durat ceva si am experimentat de mai multe ori, pana am ajuns la aceasta pe care o voi prezenta in continuare.
Mie mi-au iesit 3 cozonaci, potriviti ca marime si suficienti pentru masa de Paste de anul acesta, la care au fost prezenti: doi bravi soldati (in traducere, 2 cozonaci in tavile specifice lor) si un rotofei (unul copt intr-o tava rotunda).
Ingrediente scrise in ordinea in care se pun in masina de paine:
5 oua
250 g unt topit
400 ml lapte
20 linguri zahar
un praf de sare
2 plicuri zahar vanilat
coaja de la o jumatate de lamaie
1 kg si 400 g faina buna pentru cozonac (eu folosesc Pambac de cand mi-a recomandat o buna prietena, Ruxandra)
2 pachetele de 25 g drojdie
Pentru umplutura:
5 albusuri
400 g nuca macinata
esenta de rom
esenta de migdale (imi place mie foarte mult, de aceea o folosesc la majoritatea deserturilor care trebuie aromate)
3 linguri cacao
5 linguri zahar
Mod de preparare
In primul rand, am topit untul.
Apoi am inceput sa pun ingredientele in cuva masinii de paine. Am pus ouale, untul topit, laptele.
Am continuat cu zaharul, coaja rasa de lamaie, zaharul vanilat si faina.
Ultimul ingredient este drojdia maruntita cu mana.
Am setat masina de paine la programul pentru aluat de pizza si i-am dat drumul la framantat. Fiind cantitate mare, am mai intervenit eu cu o lingura sa omogenizez aluatul.
Si pentru ca aluatul sa fie bine framantat, am mai pus masina de paine inca o data la programul de framantare pentru aluat. Atentie! Am lasat 25 de minute cat dureaza framantarea la masina mea, am oprit-o si am mai programat-o inca o data, dupa care am si lasat-o la dospit putin, in jur de 15 minute, ca sa nu dea pe-afara din cuva, fiind cantitatea de doua ori mai mare decat are ea capacitatea. Apoi am scos aluatul si l-am pus la dospit inca vreo 40 de minute, intr-un castron mai mare, acoperit cu un servet si lasat langa o sursa de caldura(aragazul).
Intre timp, am pregatit umplutura. Am batut spuma albusurile ramase de la crema de mini-eclere "minunate". Am adaugat zaharul, nuca macinata si cacaua.
Dupa ce a crescut aluatul, mi-am uns mainile cu ulei si l-am impartit in trei parti egale. La fel am procedat si cu umplutura.
Primele doua le-am intins separat pe masa de bucatarie unsa in prealabil cu ulei. Apoi am pus la mijloc umplutra.
Am rulat si i-am pus in tava. I-am uns cu ou batut cu lapte (pentru cei trei cozonaci am folosit 2 oua si 100 ml lapte) si am presarat mac.

Cea de-a treia bucata de aluat, am impartit-o in doua. Le-am intins si le-am uns cu umplutura.
Le-am rulat si apoi le-am rasucit.
Am pus apoi coronita intr-o tava rotunda, am uns-o cu ou si am presarat mac.
Am pus la copt cozonacii, pe rand, dupa ce i-am mai lasat 10 minute sa creasca in tava. Iata cum au iesit.

Si cei trei "frati" cozonaci...