Cozonac Super Bun La Masina De Paine

articol scris de roxana blog lectiidegastronomie.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ma declar un mare fan al masinii de facut paine. Nu numai ca iti poti pregati la tine acasa paine pe gustul tau, mai alba, mai neagra, cu seminte, fara seminte, cu masline, cu coaja crocanta sau nu, mai rumena sau mai putin rumena si descrierile pot continua (cei care au deja in dotare o astfel de masina stiu despre ce vorbesc), dar cu ajutorul ei poti face si deliciosul cozonac, de care ma declar dependenta, la sarbatori, dar si cu alte ocazii mai mult sau mai putin speciale.
Pana am gasit o reteta buna pentru cozonac la masina de facut paine, a durat ceva si am experimentat de mai multe ori, pana am ajuns la aceasta pe care o voi prezenta in continuare.
Mie mi-au iesit 3 cozonaci, potriviti ca marime si suficienti pentru masa de Paste de anul acesta, la care au fost prezenti: doi bravi soldati (in traducere, 2 cozonaci in tavile specifice lor) si un rotofei (unul copt intr-o tava rotunda).
Ingrediente scrise in ordinea in care se pun in masina de paine:
5 oua
250 g unt topit
400 ml lapte
20 linguri zahar
un praf de sare
2 plicuri zahar vanilat
coaja de la o jumatate de lamaie
1 kg si 400 g faina buna pentru cozonac (eu folosesc Pambac de cand mi-a recomandat o buna prietena, Ruxandra)
2 pachetele de 25 g drojdie
Pentru umplutura:
5 albusuri
400 g nuca macinata
esenta de rom
esenta de migdale (imi place mie foarte mult, de aceea o folosesc la majoritatea deserturilor care trebuie aromate)
3 linguri cacao
5 linguri zahar
Mod de preparare
In primul rand, am topit untul.
Primele doua le-am intins separat pe masa de bucatarie unsa in prealabil cu ulei. Apoi am pus la mijloc umplutra.