Cozonac Simplu Cu Nuc?
Sursa Cozonac simplu cu nuc?
articol scris de reteteilustrate blog reteteilustrate.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
- re?et? pentru 2 cozonaci -
Ingrediente:
500 gr f?in? alb?, un plic de drojdie, 2 plicule?e de zah?r vanilat, o l?mâie, 2 ou?, pu?in? esen?? de rom, 400-500 ml lapte c?ldu?, 400 gr nuc? m?cinat?, 300 gr zah?r, 3-4 linguri de ulei, 1 linguri?? de sare.
Mod de preparare:
Într-o oal? mare se pune f?ina, drojdia ?i
se omogenizeaz?.
Se adaug? un ou întreg, coaja ras? de la o jum?tate de l?mâie, pu?in? esen?? de rom, sarea ?i se toarn? treptat laptele c?ldu?
pe m?sur? ce se fr?mânt? aluatul. Când are consisten?a necesar?, se pune ulei în palm? ?i se fr?mânt? minim 30 de minute. Se las? o or? - o or? jumate la dospit cu un praf de f?in? deasupra, la loc c?ldu?, nu lâng? flac?r?.
Într-un castron se pune zah?rul, nuca, zah?rul vanilat ?i
se omogenizeaz?.
Dup? ce a crescut aluatul, se împarte în dou? buc??i egale ?i
se întind cu ajutorul unui sucitor pe o suprafa?? lemnoas? pres?rat? cu f?in?.
Pe aluat se întinde jum?tate cantitatea de nuc? din castron ?i
se ruleaz?. La fel ?i cu cealalt? jum?tate de aluat.
Într-o tav? uns? în prealabil cu foarte pu?in ulei se pun cozonacii ?i se las? 10-15 minute la crescut.
Într-o farfurie se bate un ou întreg cu o furculi??, apoi se ung ambii cozonaci.
Se introduc la cuptorul în prealabil înc?lzit, la foc mic, pân? se rumenesc. Când se scot din cuptor se ud? cu pu?in? ap? rece uniform ?i se acoper? cu un prosop mare de buc?t?rie.
Se las? la r?cit. Se serve?te ca atare sau cu un pahar de lapte.
Poft? bun?!